Майже 50 спортсменів узяли участь у комерційному турнірі з мотокросу, присвяченому 20-річчю Незалежності України на трасі поблизу села Гаразджа Луцького району.

У Гаразджі знову гудуть мотоцикли... спортивні

Змагання з мотокросу, які відбулися 21 серпня, показали, що волиняни вже засумували за мотогонками. Турніри з цього захоплюючого виду спорту тут не проводили з 1987 року. І це за того, що траса поблизу приміського села Гаразджа вважалась однією з найцікавіших в України. Тут не раз проводили чемпіонати і кубки України, щорічно розігрувався кубок пам’яті луцької підпільниці Паші Савельєвої. Тутешні крутосхили з ностальгією згадують колишні чемпіони світу, Європи, Радянського Союзу.

На жаль, обласна організація Товариства сприяння обороні занедбала і трасу, і сам мотоспорт. Та попри паузу, яка розтягнулася майже на чверть століття, близько десяти тисяч глядачів прибули на місцеві пагорби, щоб подивитися на їзду майстрів. Було б іще більше, але паралельно з дійством у Гаразджі в Луцьку того недільного дня відбувалися різноманітні заходи, присвячені 926-річчю міста.

Повернути мотогонки до Луцька взявся народний депутат від Партії регіонів Анатолій Горбатюк. Ще хлопцем він охоче спостерігав за змаганнями мотоциклістів. Та й хіба могло бути інакше, коли від батьківського обійстя в селі Піддубці до мотодрому було лише кілька кілометрів. Тож гул моторів вабив сюди магнітом усю сільську дітвору. Потім про мотодром надовго забули.

— У вересні минулого року в Піддубцівську сільську раду, до неї належить і Гаразджа, прийшла нова команда, — розповідає Анатолій Горбатюк. — Саме тоді із сільським головою, моїм молодшим братом Борисом Горбатюком, вирішили відродити мотодром. Зробити це було непросто: на місці, де ми зараз з вами стоїмо, ще донедавна було сміттєзвалище. Довелося вивезти понад тисячу вантажівок різного непотребу, вишкребти і зачистити бульдозерами всю територію. І вже після цього побудували трасу. Тепер вона відповідає міжнародним стандартам: протяжність одного кола — 1700 метрів, є кілька досить складних трамплінів. Їх добудовуватимуть. Траса природна і цим цікава мотогонщикам. Уже дещо зроблено з облаштування мотодрому: засипали щебенем майданчик для стоянки автотранспорту, проклали електролінію, облаштували туалети. На черзі будівництво роздягалень, боксів для техніки, мийки, медпункту, двоповерхової віп-трибуни, з якої проглядатиметься весь мотодром. Необхідно також пробурити дві-три свердловини для поливу траси в засушливу погоду. Ви ж бачили, яка сьогодні на ній стояла пилюка. Пожежні машини поливали ґрунт біля фінішу і старту, але так проблему не розв’яжеш. У перспективі плануємо обладнати і вертолітний майданчик. Уже навіть місце для нього вибрали. Тобто все робитимемо, щоб мотодром у Гаразджі відповідав загальноприйнятому європейському рівню. До речі, це вже другі змагання, які проводимо цього року. Перші відбулися на День Конституції. У них узяли участь спортсмени з України, Росії, Німеччини, Білорусі, Польщі.

Ідучи на змагання, звернув увагу, що сільська вулиця в Гаразджі називається Гірською. Спершу це викликало іронічну посмішку, мовляв, місцевість тут майже поліська, тобто рівна, як стіл. Але коли минули останню хату, подивувався: звідкіля ж тут узялися такі високі, як на Прикарпатті, пагорби? Тож, здається, сама природа подбала, щоб розвивати тут мотоспорт.

А чиновники змаганням знехтували

Щодо самих змагань, то вони відбувалися під патронатом народного депутата Анатолія Горбатюка і голови облдержадміністрації Бориса Клімчука. А організаторами мотогонок стали Піддубцівська сільська рада та мотоклуб «Любарт-Рейсінг» із Луцька. Оскільки турнір був комерційний, то всі переможці і призери отримали відповідні грошові винагороди, подарунки і дипломи. А переможцями гонок у своїх класах мотоциклів стали: Ілля Слободзянський (Волочиськ), Олександр Чура (Львів), Ростислав Войцицький (Буськ), Дмитро Гречанюк та Олександр Литовченко (колясочники — Львів). Серед ветеранів на першу сходинку п’єдесталу пошани піднявся Олександр Морозов (Київ), серед аматорів переміг Станіслав Огороднів (Клевань).

Утім, хоч як прикро, але довелося констатувати: того дня на масштабних змаганнях не було жодного функціонера від обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту. Вочевидь, діяльність чиновників цієї установи потребує окремої статті. Бо ж із розвитком спорту на Волині не все гаразд. І це зважаючи на те, що маємо свій Інститут фізичної культури та здоров’я при Волинському національному університеті.

 

Волинська область.