Микола Войтенко, виконуючий обов’язки міського голови Сум:
— Двадцятирічним юнаком у серпні 1991-го я із захопленням і надією сприйняв звістку про народження незалежної суверенної держави — України. Акт проголошення Незалежності — лише 90 слів, які змінили життя мільйонів людей, втіливши споконвічне прагнення нашого народу до свободи та самовизначення.
І ось пройшло ще 20 років мого життя, і я пересвідчуюся, що тоді було зроблено єдиний можливий і правильний вибір. Минули нелегкі роки пошуків і випробувань, але Україна вистояла, зміцніла, відбулась як держава.
Олександр Закорко, сумський підприємець:
— Особисто я вважаю: це добре, що ми незалежні. Нині наша сім’я має невеличкий бізнес на базарі. Можна, звичайно, на щось скаржитись, але в головному ми задоволені. Платимо податки, внески до Пенсійного фонду — все, що треба. Проблема не у високих податках — насправді вони зовсім невисокі. Проблема в тому, що їх платять не всі. Хочемо не платити, а жити, «як у Європі». Але ж так не буває! Ми вже й зараз непогано живемо. Подивіться, скільки автомобілів у Сумах. Іномарок! Увечері не пройти до під’їзду будинку: все заставлено...