З одинадцяти тисяч тонн жита, які потрібні Тернопільщині для випікання хліба, цього року вирощено дев’ять тисяч. Досі практично все жито доводилось закуповувати, виникали перебої з його постачанням, житній хліб постійно дорожчав. Але спрацювала обласна цільова програма з вирощування цієї культури. На кожен гектар посіву сільгоспвиробникам пообіцяли виділити 100 гривень. На думку начальника обласного управління агропромислового розвитку Андрія Хоми, цю програму слід продовжити і наступного року. Тоді жито взагалі не доведеться закуповувати за межами області. А до нарощування посівів гречки спонукав її дефіцит і висока ціна. Якраз тепер господарства розпочали збирання цієї культури.
Взагалі нинішнього року область зібрала рекордний за всю свою історію врожай ранніх зернових та зернобобових — 1,2 мільйона тонн. Найвища врожайність у господарствах Бучацького і Підволочиського районів — більше 53 центнерів з гектара. Відмінно почуваються кукурудза та цукрові буряки, вдалася на славу картопля. Скажімо, вага солодких коренів уже тепер на 80—90 грамів вища, ніж на цей час торік при досить пристойному рівні цукристості. Тож обжинки у багатьох селах справляли пишно: підстави на це були. Але перерви для селян практично немає. На часі — посів озимих.
На жаль, картина загалом доволі строката. Одні райони б’ють рекорди, інші — відстають. Хай уже ті, де землі небагаті. Але важко зрозуміти, чому у Борщівському районі, де вміст гумусу один з найвищих, врожаї майже вдвічі нижчі, ніж у передових районах? Як не дивно, доволі низькі показники господарювання демонструють іноземні фірми, які взяли в оренду землі у деяких районах. Кожна з них впроваджує власні технології, проте без особливого ефекту. Не дуже докладаються вони і до розв’язання соціальних питань у селах. Податки сплачують, за паї — по мінімуму, а більше — ні-ні. Деякі з них уклали договори оренди з селянами на п’ятнадцять років, а розірвати їх не так просто. Хіба нове земельне законодавство щось змінить. До речі, це інформація до роздумів законодавцям. Треба сім разів подумати, перш ніж відрізати землю іноземним компаніям.
 
Тернопільська область.