Столична книгарня «Сяйво» уже давно перетворилася на символ боротьби культури проти рейдерів. Численні судові засідання під акомпанемент мітингів та акцій протесту принесли свої плоди. Приміщення відібрали у незаконного власника і повернули місту. Тоді в цій сумній історії колишні співробітники книгарні, ті, хто, власне, і обстояв магазин, хотіли поставити жирну крапку. Підбадьорювали й обіцянки влади: у максимально короткий строк відновити роботу «Сяйва». Та історія боротьби колективу книгарні за приміщення триває. Просто у кутку противника відбулися кадрові зміни.

Київська міська державна адміністрація обіцяє вже восени відновити роботу «Сяйва». Поговорюють, що запланована дата відкриття — 7 листопада, День визволення Києва. Це, мовляв, стане своєрідним символом звільнення столиці від рейдерів. Сподіваються на це колишні працівники книгарні. Про майбуття «Сяйва» вони неодноразово спілкувалися з керманичами столиці. В розмовах тет-а-тет, мовляв, питань не виникало. Непорозуміння народжуються, коли з’являються офіційні заяви. Тоді починається гра у «Знайди відмінності».

Так, учора прес-служба КМДА поширила інформацію про те, що «Сяйво» збираються перетворити на муніципальну книгарню. Начебто було прийнято рішення більше не здавати приміщення в оренду. Виходить, зі старими орендаторами вирішили попрощатися. Щоб люди не стали розмінною монетою, їм запропонували продовжити роботу в приміщенні.
А от колишні співробітники «Сяйва» дивуються: під час розмови з ними йшлося лише про тимчасове працевлаштування в одному із КП. Далі, мовляв, керманичі столиці обіцяли відновити договір оренди із ТОВ «Книгарня «Сяйво».
— У нас були особисті зустрічі з Олександром Поповим (головою КМДА) та Олександром Пузановим (заступником голови КМДА), — розповідає адвокат, який обстоює інтереси ТОВ «Книгарня «Сяйво», Олег Король. — Удалося досягти домовленостей, що до остаточного затвердження депутатами Київської ради нашого права орендувати це приміщення всі працівники книгарні будуть працевлаштовані на певне КП. Це — тимчасове рішення, до відновлення статус-кво.
У повідомленні ж прес-служби жодного навіть натяку на тимчасовість. І тепер колишні працівники «Сяйва» хвилюються: а чи не веде влада подвійну гру? Не здивується цьому Олександр Бригинець, голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму. Дивніше, мовляв, те, що влада зголосилася допомогти із проведенням ремонту книгарні. Раніше за альтруїзмом її рідко помічали. За словами О. Бригинця, світло на мотиви чиновників проллє наступне засідання Київради: «За бажання КМДА може встигнути підготувати до нього всі необхідні документи на передання приміщення в оренду. І депутати, більшість із яких підконтрольна Попову, знову ж таки за бажання КМДА проголосують за це рішення. Та це тільки якщо влада справді хоче це зробити». Якщо цього не станеться, то де гарантія, що «Сяйво» назавжди залишиться книгарнею. «Якийсь час там, скоріш за все, і справді продаватимуть книжки... Та згодом це може перетворитись, скажімо, на кафе із книжковою полицею. В нас у країні може бути все».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.