В Україні стартував сезон цукроваріння. За прогнозами, виробництво бурякового цукру, порівняно з минулим, не дуже солодким, роком, може збільшитися на 30 відсотків — до 2 мільйонів тонн. Приблизно стільки наша країна щорічно і «з’їдає». А з огляду на перехідні запаси білих кристалів, що залишилися з минулих років, дефіциту солодкого продукту не передбачається. Щоправда, з такою кількістю Україна на зовнішньому ринку — слабкий «гравець». У кращому разі, за кордон можна буде продати 200—300 тисяч тонн. Але навіть із таким незначним експортним потенціалом пробитися буде непросто: у наших сусідів-конкурентів також з виробництвом цукру все добре. Приміром, у Росії, порівняно з минулим роком, його прогнозують зварити удвічі більше.
Очікується, що і врожай цукрового буряку в Україні зросте до 18 мільйонів тонн, проти 13,6 млн. у 2010-му. Його в цьому сезоні готові переробляти 79 заводів. Нагадаємо: у перші роки незалежності на «цукровій» карті нашої країни налічувалося 192 підприємства і в Україні варили 5 мільйонів тонн солодкого піску.
***
Цьогоріч на Полтавщині працюватиме сім заводів, ще один — Артемівський — нині на реконструкції, а от Карлівський і Веселоподільський так і залишаються законсервованими, оскільки сировини для них поки що не вистачає.
Як повідомив начальник інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції ОДА Валерій Цибенко, цього року в області посіяно цукрові буряки на площі 72 тис. гектарів, планують зібрати 2,9 мільйона тонн сировини і одержати 352 тисячі тонн цукру, повідомляє наш власкор Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.
Перший цукор з нового врожаю буряків зварили й на Вінниччині. Як і торік, сезон цукроваріння в регіоні відкрили на Томашпільському цукрозаводі. Уже протягом першої доби підприємство вийшло на проектну потужність — за цей час переробили 2,4 тисячі тонн буряків. «У цьому сезоні буде зменшено використання енергоносіїв, — зазначив у розмові з кореспондентом «Голосу України» директор підприємства Юрій Мороз. — Встановили нові центрифуги, удосконалили систему автоматичного управління виробничим процесом. Загалом з 2003 року на технічне переоснащення затрачено 20 мільйонів гривень».
На підприємстві планують виробити солодких кристалів більше, ніж торік, приблизно на п’ять тисяч тонн. У 2010-му тут зварили 23 тисячі тонн цукру.
За прогнозами фахівців асоціації «Вінницяцукор», нинішній сезон має бути солодшим за минулорічний, бо кращий урожай цукристих і більший вміст цукру в буряках. Станом на перше серпня вага кореня становила 408 грамів (торік — 361 г), цукристість — 12,7 відсотка, проти торішніх 11,3. Перероблятимуть сировину на тринадцяти цукрозаводах. Планують виробити не менше 320 тисяч тонн цукру, інформує наш власкор Віктор СКРИПНИК.