Учора кілька десятків літніх людей пікетували будівлю Національного банку України в столиці. Вже більше року вони збираються тут щочетверга. Це вкладники ВАТ «Європейський банк розвитку та заощаджень». Нацбанк відібрав ліцензію підприємства ще в 2008 році. Відтоді триває ліквідація банку. Генпрокуратурою порушено кримінальну справу, ведеться слідство.
Вкладників, які борються за повернення своїх грошей, 1500 осіб. Це переважно пенсіонери. Їх адвокат Вікторія Філонова розповідає: люди вже отримали по 50 тисяч гривень компенсацій від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Але після відібрання ліцензії в банку розмір відшкодувань законодавчо було збільшено до 150 тисяч гривень. 
НБУ та вкладники звернулися до голови ради фонду з проханням збільшити розмір відшкодувань для вкладників ВАТ «ЄБРЗ». Люди створили ініціативну групу і пікетують. 
Адміністративна рада фонду, яка приймає рішення про розмір гарантованих відшкодувань вкладникам, клопотання поки що не розглянула. На запитання «Голосу України»: «Чи можливо на цій справі повернути втрачені кошти?» Вікторія Філонова відповіла: «Якщо, приміром, людина довірила банку 54 тисячі і 50 уже отримала, то їй просто виплатять решту — 4 тисячі». За підрахунками адвоката, таких серед потерпілих 1200 осіб. Чим закінчиться історія — читайте невдовзі в «Голосі України».