Ціни на електрику для українців можуть підвищити вже в грудні. Національна комісія регулювання електроенергетики вирішила переглянути тарифи для населення, щоб поетапно привести їх до «економічно обґрунтованого рівня», повідомляє УНІАН. За словами члена комісії НКРЕ Костянтина Теличка, другий етап підвищення тарифів передбачений національним планом дій на нинішній рік із впровадження положень програми соціально-економічних реформ на період 2011—2014 років.
К. Теличко зазначив, що регулятор ще не має точного обґрунтування рівня очікуваного підвищення тарифів, тому остаточне рішення буде прийнято тільки після одержання даних від Міненерго та Міністерства соціальної політики. Поки що НКРЕ розглядає різні варіанти. Не виключено, що під час перегляду тарифів підвищення відбудеться тільки для однієї із груп споживачів, що споживають понад пороги, встановлені комісією при диференціації споживачів (150/250 кВт/год. на місяць). Він додав, що оптимальним варіантом приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня є їх поетапне підвищення на 25% протягом трьох років (усього — шість етапів). При цьому, на думку члена НКРЕ, нині обґрунтованим рівнем тарифів для населення є 1,06 гривні за кіловат-годину.
Тим часом... Телефонний зв’язок уже зріс у ціні
З 1 вересня за стаціонарний телефон доведеться платити дорожче. Таке рішення прийняла Національна комісія регулювання зв’язку. Так, абонплату підвищать на 10 відсотків. Бюджетні установи й громадяни платитимуть 22 гривні 28 копійок. Абоненти в селах заплатять менше — 11 гривень 84 копійки. Небюджетні організації в обласних центрах і містах за стаціонарний телефон заплатять 32 гривні 10 копійок. Небюджетні організації в селах заплатять за телефон 23 гривні 23 копійки. Однак при цьому збільшать і кількість нетарифікованого часу — з 300 до 600 хвилин, пише УНІАН. Як раніше повідомляла НКРЗ, протягом декількох років надання загальнодоступних телекомунікаційних послуг у депресивних районах і сільській місцевості здійснювалося без механізму їхньої компенсації й було для операторів телекомунікацій украй збитковим.
Нагадаємо: попереднє підвищення тарифів на телефонний зв’язок відбулося 1 травня. Тоді абонплата зросла на 10% для телефонів без погодинної оплати й на 25% — для телефонів з погодинною оплатою.