Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав з початком нового навчального року учнів і педагогів двох шкіл Новограда-Волинського.
У школі №9 перший дзвінок збігся зі знаменною датою — школі виповнилося 90 років. Тут урочисто випустили в небо 20 синіх і жовтих повітряних кульок — в честь ювілею Незалежності України і 90 — в честь ювілею школи. Цей навчальний заклад ось уже 30 років очолює Віктор Мельник — депутат міськради. Вітаючи учнів і вчителів, Володимир Литвин наголосив, що в XXІ столітті знання забезпечуватимуть лідерство у непростому глобальному світі, який аж ніяк не є прихильним до країн, які стають на самостійний шлях розвитку, які утверджуються як повноцінні вагомі гравці на світовій арені.
Володимир Литвин передав школі 250 книжок для бібліотеки, отримає школа і комп’ютерний клас.
Подарунки від Голови Верховної Ради, від влади області й міста отримала й школа № 8. Це багатостраждальна новобудова. Школу почали споруджувати 17 років тому, потім будівництво надовго затихло. Під час урочистостей слова подяки звучали на адресу Голови Верховної Ради, адже після його втручання справа зрушила з місця. Як сказав міський голова Володимир Загривий, за вісім місяців було зроблено стільки, як за попередні 16 років. Школа розрахована на 360 місць, тепер тут 212 учнів. У перспективі навчальний заклад працюватиме на повну потужність. Тут тепер 697 житлових будинків, ще 407 земельних ділянок отримали новоградволинці на його території та виявили бажання будувати тут житло. Мікрорайон газифіковано, нещодавно прокладено нову асфальтобетонну дорогу. У старих приміщеннях школи розмістяться амбулаторія сімейної медицини, бібліотека, а один з будинків буде повернуто віруючим, адже свого часу його забрали у них. Цей мікрорайон «Дружба» віддалений, і будівництво нової школи тут справді було доцільне і необхідне.
Як повідомив голова облдержадміністрації Сергій Рижук, наступне шкільне новосілля буде в райцентрі Черняхів. А голова обласної ради Йосип Запаловський повідомив, що в стадії будівництва в області перебуває п’ять шкіл, деякі здадуть до кінця цього року, а інші — в наступному.
Під час прес-конференції перше питання стосувалося реформування освіти. Володимир Литвин виділив такі пріоритети: треба чітко визначити структуру закладів, забезпечити достатнє фінансування системи освіти не менше 10 відсотків від ВВП (а ми не дотягуємо і до 7 відсотків). Чимало хто зводить реформу до організаційних питань, а звідси виникають різні конфлікти. Одне з питань стосувалося системи влади. Володимир Литвин сказав, що основу її має становити самоврядування. Найбільше повноважень треба передати на місцеві рівні. Зазначив, що недоцільно з Києва керувати тим, що краще можна вирішити в регіоні. Бюджет має будуватися на принципі не зверху донизу, а знизу догори. Чітко треба визначити, скільки коштів необхідно для виконання державних функцій — все інше залишати на місцях. Бо за принципом, який діє тепер — немає жодної області, яка б не була дотаційною. Це нонсенс. Треба змінити розподіл повноважень між державними адміністраціями і органами місцевого самоврядування. Роботи у цьому плані вистачить. Це і скорочення бюрократичного апарату, тепер у Новограді-Волинському об’єднуються районний і міський відділи Пенсійного фонду. За сучасного рівня автоматизації це оптимальний підхід, хоча зрозуміло — виникає проблема з працевлаштуванням людей. Коли говоримо про реформу територіально-адміністративного устрою, треба дивитися на цю проблему комплексно. Необхідно наблизити надання послуг до людей, водночас спростити систему управління. Спроби адміністративно-територіальної реформи були невдалими, оскільки відірвані від життя. Говорячи про наступну сесію Верховної Ради, В. Литвин окремо виділив законопроект про засади мовної політики в Україні. Він сказав, що можна вітати цю ініціативу тільки в тій частині, що автори взяли на себе непідйомний тягар запропонувати механізми втілення в життя хартії регіональних мов. Але разом з тим, законопроект несе в собі величезні ризики у сфері мовної політики у політичній і фінансовій сферах. Аж ніяк не все прорахували ініціатори цього закону. «Я, — сказав В. Литвин, — вітаю необхідність розвитку регіональних мов, мов національних меншин, але не за рахунок української мови. А те, що пропонується в ряді випадків, несе загрозу саме для української мови. Законопроект несе загрозу конфліктів, а ми домовлялися, що конфліктні теми не вітаються. А в нас таких законопроектів багато».
Володимир Литвин привітав із 70-річчям воїнів 30-ї окремої гвардійської механізованої бригади. Це одна з найбільш підготовлених частин Збройних Сил України, яка бере активну участь у міжнародних миротворчих операціях. Серед особового складу бригади понад 300 військовослужбовців долучалися до виконання завдань у складі миротворчих контингентів у Сьєрра-Леоне, Іраку, Лівані, Косово.
Володимир Литвин взяв участь в освяченні хреста на дзвіниці Свято-Миколаївської церкви.
 
Житомирська область.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Директор загальноосвітньої школи №8 м. Новограда-Волинського Антоніна Марчук, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, голова Житомирської ОДА Сергій Рижук, голова Житомирської облради Йосип Запаловський.