У Комітеті Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів опрацьовується 33 законодавчі акти. 

Зокрема, внесено зміни до деяких законів щодо прав інвалідів з метою приведення їх положень у відповідність до Конвенції ООН про права інвалідів. Згідно з законопроектом держава має сприяти розвитку жестової мови. А також розширювати об’єкти, до яких має бути забезпечений безперешкодний доступ людей з вадами. Крім того, документ передбачає: відповідальність фізичних та юридичних осіб за порушення вимог законодавства у сфері соціального захисту інвалідів; залучення для учасників реабілітаційного процесу перекладачів жестової мови та визначення функцій лікувально-консультативних комісій відповідних закладів.

Водночас внесено зміни до деяких законів щодо надання соціальних послуг. Адже, незважаючи на те, що в попередні роки система соціального обслуговування вдосконалювалася, нині вона не відповідає міжнародним стандартам. Тому комітет, зокрема, пропонує:

— залучити до сфери надання соціальних послуг недержавних суб’єктів, зокрема громадських та благодійних організацій, які не мають на меті отримання прибутку;

— посилити роль та відповідальність місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування за визначення потреб громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, у конкретних видах соціальних послуг та організацію їх надання безпосередньо за місцем проживання громадян.

Вл. інф.