Після майже річного ув’язнення Хмельницький апеляційний суд 31 серпня звільнив з-під варти колишнього міського голову Кам’янця-Подільського Анатолія Нестерука, якого у вересні минулого року СБУ звинуватила в отриманні хабара в особливо великому розмірі. Нагадаємо, тоді ж, перед самими виборами, в країні «пов’язали» цілу «обойму» очільників міських громад. 

Містяни не повірили звинуваченням і вийшли протестувати на майдан. Активний спротив тривав усю осінь, громадяни пікетували СБУ, перекрили міст на трасі міжнародного значення, зібрали тисячі підписів на підтримку свого очільника, кинулися шукати правду в Президента України та Омбудсмана... Майже півроку кам’янчани їздили на судові слухання за 30 кілометрів, у місто Дунаївці. Вирок громада назвала жорстоким та несправедливим. Обох підсудних — колишнього міського голову та керуючого справами виконкому Миколу Нечая, — виправданих в частині отримання хабара за відсутністю доказів, усе ж засудили — «за перевищення владних повноважень». 5 липня М. Нечай отримав три роки, але умовно, А. Нестерук — чотири, і його залишили за гратами. Було відкинуто також численні прохання колективів та організацій, за якими стоять до 30 тисяч громадян, про передачу на їх поруки «народного мера», як у Кам’янці називають Нестерука.

В апеляційному суді державний обвинувач та «потерпіла сторона», якою суд першої інстанції визнав Євгена Геселєва, домагалися суворішого покарання, зокрема, для Анатолія Нестерука — восьми років позбавлення волі, позбавлення рангу державного службовця. Державній службі останній віддав 20 років, нагороджений державними нагородами. Однак Апеляційний суд відхилив згадані вимоги на першому ж засіданні й постановив звільнити Анатолія Нестерука 

з-під варти. Щодо вироку суду попередньої інстанції, то його залишено в силі, але виконання відтерміновано на один рік. На це обоє засуджених, їх захисники та члени громади заявили: «Будемо боротися до повної перемоги». Анатолій Нестерук вважає, що восени 2010 року проти нього було вчинено провокацію, щоб позбутися як від прохідного кандидата (на позачергових виборах міського голови в 2008 році він набрав 86 відсотків голосів кам’янчан). «На волі передусім мені доведеться потурбуватися про своє здоров’я», — каже А. Нестерук.

 

Кам’янець-Подільський.