Cвітлана БЕРЕЗОВСЬКА, Новопавлівський сільський голова Баштанського району (48 років):
— День Незалежності країни я асоціюю з незалежністю людини. Це честь, гідність і свобода. Це гордість за себе, за те, що моїми та особистими успіхами квітне держава, в якій я живу.
Не потрібно нікого звинувачувати — ні старше покоління, якому мало що сьогодні подобається, ні молодь, яка в переважній більшості всім задоволена. Ми ще не можемо на повні груди відчути всю велич свята не через протистояння в політичних аспектах, а через недостатній рівень соціального захисту людини в суспільстві.
Нині кожна сільська громада від чогось залежна — від спонсорів, політиків, погоди... Щоб бути незалежним у повному значенні цього слова, потрібно надіятися тільки на себе.
Ігор БАРТЛОВСЬКИЙ, економіст із Миколаєва (26 років):
— Особисто для мене це свято — мрія. Років через 30—40 у Миколаєві на День Незалежності люди вийдуть на вулиці у вишиваних сорочках і будуть, не соромлячись, співати українських пісень.
Теперішня дата — ювілейна, кругла. Та, на мою думку, її святкування миколаївцям запам’ятається майже тим, що й завжди. Для працюючих — це буде вільний для особистого відпочинку день; для старшого покоління, яке зазвичай полюбляє приходити в Каштановий сквер, щоб згадати свою долю, — нагода посперечатися з молоддю про «втрачені ідеали» і таке інше.