Сьогодні виповнюється 15 років відтоді, як в Україні з’явилася постійна національна валюта. 25 серпня 1996 року Президент України Леонід Кучма дав старт грошовій реформі в країні. На зміну вже звичним купоно-карбованцям прийшла новенька гривня. Курс перерахування — 100 000 карбованців за одну гривню. З вересня 1996-го прості українці перестали бути «мільйонерами».

На жаль, за ці роки українці так і не повірили до кінця в національну грошову одиницю. Принаймні, щоб урятувати свої заощадження від «сюрпризів», народ переводить їх у більш стійкі «у. о.». За підрахунками експертів, досі валютні депозити становлять майже 50 відсотків від усієї депозитної маси. І не дивно. «Поведінка» гривні цілком відповідає її віку. Як і звичайний підліток, вона експериментує із зовнішністю, вередує і без попередження сідає на дієту. За таке нетривале життя вона не лише кілька разів змінювала своє обличчя, а й втрачала «вагу». Експерти вважають, що стосовно долара вона впала майже вп’ятеро. Найяскравіші моменти з біографії гривні та копійки вчора згадували фінансові експерти-аналітики.

Гривню ввели вчасно. У цьому принциповому питанні розбіжностей у більшості експертів не виникає.

— У 1993 році Україна отримала гіперінфляцію, улітку того ж року кілька разів на біржі доводилося зупиняти торги, тому що катастрофічно знецінювався купоно-карбованець. У цих умовах якби гривню і ввели, то вона почала б дуже швидко знецінюватися, — каже один з учасників проведення грошової реформи 1996 року Віктор Суслов.

Однак повної стабільності так і не вдалося досягти. Настала криза 1998 року. «Девальвація почалася ще в грудні 1997 року. Це — результат політики Нацбанку, яку він, до речі, проводить дотепер. Вони довго тримають курс. А коли вже сил не залишається — різко відпускають і пружина вистрілює», — пояснює фінансовий аналітик Ерік Найман.

Не встигли українці забути перший стрибок, як через десять років нове потрясіння — криза 2008—2009 років. Таких шокових ситуацій удалося б уникнути, якби девальвацію проводили поетапно, розмірковують експерти.

— Теоретично НБУ може тримати валютний курс на рівні восьми гривень і до кінця наступного року. Та інше питання — чи не час змінювати методи? Адже краще нервувати потроху, ніж раз — і в могилу, — впевнений Е. Найман.

За прогнозами експертів, загроза девальвації сьогодні зберігається. І грамотніше, мовляв, не стискати пружину й тим самим чекати, поки вона досягне масштабів 2008 року, а плавно девальвувати.

Та все-таки перший іспит гривня витримала: гіперінфляції за цей час не було. За грамотної політики НБУ не буде її і в майбутньому...

Однак є в гривні і «сильний» бік. У вересні 2008 року її оцінили належно й визнали найкрасивішою валютою у світі. Тож привід пишатися сьогоднішньою іменинницею у нас все-таки є.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.