Футбол. Позавчора на динамівській базі в Кончі-Заспі, де традиційно проводить свою підготовку національна збірна України, відбувся день відкритих дверей. Із журналістами спілкувався тренер нашої головної команди Олег Блохін (на знімку).

— Маємо час нормально підготуватися, одна проблема — надрив задньої поверхні стегна у Ротаня, — почав розмову Олег Володимирович.
— Наскільки серйозна для збірної втрата Русола?
— Андрій побував у нас, подякував за все. Не приховую, це було дуже приємно. Але закінчувати у 28 років — це зарано. Запропонував йому свою допомогу.
— Ви говорили, що, швидше за все, не викликатимете Ракицького та Ярмоленка...
— Ну, я ж не казав, що взагалі не залучатиму їх до команди.
— Цього разу в списку немає Антонова та Едмара...
— Зате я викликав Шиндера і Бутка.
— Чи збираєтеся задіяти в наступних матчах усіх запрошених футболістів?
— Мною ухвалено рішення готуватися не тільки до Євро-2012, а й до чемпіонату світу—2014, тому ми й залучаємо молодь. Адже треба залишати після себе якісь підвалини. Викликатимемо й інших молодих гравців.
— Можливо, і Максим Білий заслуговує на увагу з прицілом на перспективу?
— Не тільки він. Є й інші гідні. Білий — гарний гравець, немає питань, але є й інші. Не варто зациклюватись на одному прізвищі. Не зарікаюся, може, і Білого залучатимемо.
— Алієв і Назаренко непогано грають у своїх клубах...
— Всі вони «на олівці», нехай грають, доводять.
— Уругвай приїде до нас зоряним складом. Це додасть мотивації хлопцям?
— Я вже казав, мене не влаштовує те, що в клубах наші гравці викладаються на сто відсотків, а в збірній — на шістдесят. От у цьому й найбільша проблема. А те, що проти нас гратимуть і Форлан, і Суарес, мене влаштовує ще й як, бо це гарна перевірка нашого рівня.
— Що потрібно зробити, щоб не пропускати на останніх хвилинах?
— Працюємо над цим. Із французами була втрата концентрації, зі шведами — індивідуальна помилка.
— Яким номером Україна гратиме з Уругваєм?
— А сам Уругвай на чемпіонаті світу яким номером діяв? Головне, щоб тактика приносила успіх. Є фаза оборони і фаза атаки. Ми у відбірному циклі ЧС-2006 грали другим номером, а вийшли з групи з першого місця. 2004 року ми здійснювали протягом матчу 600—700 техніко-тактичних дій, а зі Швецією — 954. Але якщо людина замість того, щоб вибити м’яч в аут, віддає його суперникові, то це призводить до поразки. Зараз є час — приділимо більше часу тактиці.
— Що треба робити, щоб люди зростали до рівня збірної?
— Хіба не стимул потрапити до збірної й зіграти на Євро-2012? Багато хто вважає, що Блохін їх все одно візьме. Це їхня найбільша помилка! Візьму тільки тих, хто готовий битися за престиж країни...
Фото Павла КУБАНОВА.
Тренування збірної України з футболу у Кончі—Заспі.