Два підприємства, що є основними постачальниками тепла для Херсона, вступили в судовий конфлікт. Ще в 2005 році одне з них, а саме: публічне акціонерне товариство «Херсонська ТЕЦ», уклала з другим — КП «Херсонтеплоенерго» — договір про те, що комунальники надаватимуть ТЕЦ свої магістралі для транспортування «теплоносія» в будинки найкоротшим шляхом, зменшуючи витрати дорогих гігакалорій. Однак протягом минулого опалювального сезону за використання чужих мереж акціонерне товариство з партнерами не розрахувалося, і КП «Херсонтеплоенерго» вельми логічно подало «Херсонській ТЕЦ» позов про стягнення з неї більш як 90 тисяч гривень, включаючи пеню, втрати від інфляції та три відсотки річних.

 

І тут представники ТЕЦ обрали цікавий спосіб захисту, заявивши на засіданні Господарського суду Херсонщини, що не одержували рахунків за користування мережами, отже, не зобов’язані за це сплачувати. Вони стверджували, що «обов’зок здійснювати розрахунки у відповідача настає лише після одержання відповідного рахунку» (цитата з тексту судового рішення). На цю версію позивач відреагував, м’яко кажучи, зі здивуванням. Комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго» надало суду кілька листів з калькуляціями, актами виконаних робіт, рахунками й податковими накладними. До того ж факт їх одержання адресатом підтверджувався копіями поштових повідомлень про вручення!

Загалом «відмазка» не спрацювала — Господарський суд поставив за обов’язок публічному акціонерному товариству «Херсонська ТЕЦ» перерахувати КП «Херсонтеплоенерго» за користування його мережами 89,5 тисячі гривень, плюс понад тисячу гривень мита й оплати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Хоча тисячі споживачів хвилює не так визначення, хто переміг або програв у судовому позові, як питання про те, чи не відмовиться тепер комунальне підприємство «ділитися» трубопроводами з ТЭЦ і чи не замерзнуть вони у своїх квартирах наступної зими. Однак його керівництво таку можливість заперечує. «Пред’явлення боржникам судових позовів — наша звичайна практика, тим паче, що є неплатники значно злісніші. Але наявність правового конфлікту не означає, що через це ми взимку залишимо городян без тепла. Інше питання, що тариф на транспортування теплоносія ще не затверджено, і якими будуть наші розрахунки з ТЭЦ наступного опалювального сезону, сказати поки що не можна, — прокоментувала ситуацію заступник директора КП «Херсонтеплоенерго» з економіки Ольга Гурська.