Одразу сорок родин одержали ключі від новеньких квартир у п’ятиповерхівці молодіжного житлового комплексу «Мрія». Він розташований у селищі Дослідне Дніпропетровського району, що межує з обласним центром. Будинок зведено у рамках програми молодіжного житлового кредитування. На його побудову було витрачено 14,5 млн. грн.

 

У церемонії передачі новоселам символічного ключа від будинку та ордерів на квартири взяли участь міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк і голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул (на знімку). Також було відкрито меморіальну дошку, присвячену 20-річчю незалежності України й 40-річчю діяльності молодіжних житлових комплексів.

За словами Олександра Вілкула, це новосілля стало результатом плідного співробітництва регіональної та державної влади в галузі підтримки молодіжного житлового будівництва й пільгового кредитування молодих родин. Одна з головних умов зниження ціни на житло — це безплатне виділення органами місцевого самоврядування земельних ділянок.

Подібний пілотний проект тепер реалізується й на житловому масиві Лівобережний-3 у Дніпропетровську. Тут буде побудовано комплекс із кількох будівель на 1020 квартир. Їхня вартість буде на 20—30% нижча за ту, що спостерігається на ринку нерухомості. А жителі регіону, котрі стоять у черзі на поліпшення житлових умов, зможуть ще додатково заощадити за рахунок державної програми «Доступне житло» (буде компенсовано 30% від вартості квартири). Забудовникові безплатно передадуть землю під будівництво, а за кошти обласного та місцевого бюджетів виконають проектну документацію й підведуть необхідні комунікації.

Фото Дмитра СИНЯГІНА.