За середньої зарплати менш як дві тисячі гривень на місяць херсонцям катастрофічно не вистачає коштів для підготовки дітей до школи. Адже родинам і старшокласників, і тих, хто йде в перший клас, щоб запастися формою, ранцем тощо, треба було викласти на це від 3 до 5 тисяч гривень! Саме на бідності батьків і «зіграли» деякі споживчі суспільства та банки Херсона, що пропонують їм нову послугу — підготовка до школи в кредит.
Фінансові установи готові видати бажаючим від одної до шести тисяч гривень такої позики й «благородно» не вимагають ні застави, ні поручительства. Достатньо надати паспорт, ідентифікаційний код і два номери телефонів сусідів або знайомих, здатних підтвердити, що в родині позичальника справді підростає дитина шкільного віку. Однак «пільгові» умови компенсуються воістину грабіжницькими відсотками — три відсотки від суми кредиту щомісяця й така само комісія. Тобто, загалом ставка позики на навчання сягає 72 відсотків річних — майже вдвічі більше, ніж коли брати кредит на придбання машини або квартири!
І навіть це городян не зупиняє: за словами фінансистів одного з комбанків, куди я навідався під виглядом «здобувача» такого кредиту, в останні тижні перед початком занять гроші під відсотки на підготовку чада до навчального року позичали по кілька десятків осіб. Їх теж можна зрозуміти: багатьом люблячим батькам хочеться, щоб їхні син або дочка в класі «виглядали не гірше за інших». А на підтримку сімейного престижу навіть у борги влізти не шкода.