Світ завмер, чекаючи на чергову хвилю фінансово-економічної кризи. Мабуть, лакмусовим папірцем стану економіки будь-якої країни є ринок праці. Якщо вірити статистиці, у нашій країні намітилася деяка тенденція до стабілізації.
За словами директора Державного центру зайнятості Володимира Галицького, ще з 2010 року на ринку праці спостерігаються позитивні тенденції: поступово почала зростати зайнятість і знижуватися рівень безробіття.
У центрі зайнятості стверджують, що на ринку праці, як і раніше, надлишок юристів, економістів, бухгалтерів. Утім роботодавці досі шукають... таких фахівців. Але тільки дуже високої кваліфікації.
Володимир Галицький вважає, що юристи та економісти завжди будуть необхідні, оскільки є представниками професій, на яких основується ринкова економіка. Однак на отримання роботи та гідної оплати праці можуть розраховувати тільки ті з них, чиї знання відповідають усім сучасним вимогам.
Найближчим часом, за прогнозами експертів, ключовими галузями економіки країни залишаться металургія, хімічна індустрія, сільське господарство та переробна промисловість. Непогані перспективи в авіабудування. Отже, будуть затребувані фахівці інженерно-технічних професій. Не слабшає інтерес роботодавця до представників робітничих спеціальностей — слюсарів, токарів, водіїв, електромонтерів... Їм пропонується не тільки висока зарплата, а й соціальний пакет.
Очевидно: економіка диктує свої вимоги сфері зайнятості. А диспропорція спеціальностей і вакансій на ринку праці деякою мірою регулює професійне навчання та перекваліфікацію кадрів, якою займаються спеціальні центри професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Один із таких регіональних центрів на Рівненщині днями відвідав Президент України Віктор Янукович. Заклад проводить професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних з 49 професій. Глава держави поспілкувався зі слухачами, які тут здобувають спеціальності коваля, бондаря, кравця, майстра лозоплетіння та вишивання. На згадку про зустріч Віктору Януковичу подарували вишиванки для онуків.
На знімку: Президент України Віктор Янукович знайомиться з роботою Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.
Фото прес-служби Президента України.