Жертвами «тихого полювання» цього року вже стали 163 українці. Для 16 з них, зокрема для двох дітей, нинішній грибний сезон виявився останнім.
— Порівняно з минулим роком кількість отруєнь грибами збільшилася на 15 відсотків, — зазначив на вчорашній прес-конференції головний токсиколог Мінохорони здоров’я Борис Шейман. — Ментальність нашого суспільства в цьому питанні ми навряд чи змінимо, але хоча б наголосити і вказати на ризики просто необхідно.
Найчастіше на лікарняних ліжках опиняються цілі родини. Горе-грибники зазвичай труяться грибами-двійниками. Наприклад, блідою поганкою, яку легко переплутати із сироїжкою. Водночас симптоматика таких отруєнь може відрізнятися, залежно від того, який отруйний гриб потрапив на ваш стіл.
— Перша група грибів містить отруту, яка вибірково вражає шлунок і кишечник. Є своя клінічна картина й свої тимчасові інтервали розвитку подій. Друга — нервову систему. Третя, яка відповідає за 99 відсотків усіх смертельних випадків в Україні, вражає печінку й нирки. При цьому латентний період, тобто період від моменту вживання й до моменту прояву перших симптомів, триває від 6 годин до 3 діб. Саме тому люди часто не пов’язують перші симптоми у вигляді блювоти, нудоти, розладу шлунка з вживанням грибів, які він з’їв кілька днів тому, — розповів головний токсиколог Мінохорони здоров’я Борис Шейман.
За його словами, термообробка, смаження або варіння грибів не зменшують ризик отруєнь.
— Ще 1986 року ми опублікували спростування всіх народних способів убереження від отруєння. Ні ложка срібна, ні цибуля, ні тим паче алкоголь проти отрути, яка міститься в блідій поганці, неефективні, — розповів фахівець.
До слова, цього року серед лідерів за числом грибних отруєнь: Донецьк, Луганськ і Київ. Згідно зі статистикою, ще не було жодного випадку, щоб люди отруїлися грибами, які продаються в магазинах чи на ринках.
— Свого часу у мене була зустріч із токсикологами Англії, і коли ми порівнювали структуру летальності у разі тих або інших отруєнь, вони ніяк не могли зрозуміти, чому в нас на одному з перших місць стоїть саме отруєння грибами. Просто у англійців немає такого поняття, як «тихе полювання». По гриби вони ходять до магазину, — додав Б. Шейман.