Розширити рівний доступ до якісної дошкільної освіти для дітей можуть внесені народним депутатом Лесею Оробець зміни до Закону «Про дошкільну освіту». Адже, за словами парламентарія, запропоновані Верховною Радою зміни до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу не лише не призвели до розв’язання наявних у галузі проблем, а й породили нові.

Як свідчить статистика, держава не може забезпечити всіх дошкільнят приміщеннями для навчання. З огляду на це, переконана Леся Оробець, чинний Закон «Про дошкільну освіту» порушує права батьків на вільний вибір форм і способів надання власним дітям дошкільної освіти та унеможливлює перспективу її отримання частиною дітей п’ятилітнього віку. Крім того, документ досі не містить ані зобов’язань держави забезпечити здобуття дошкільної освіти, ані надійних механізмів збереження і розширення мережі таких установ, а також захисту їх майнових прав.
Такої дискримінаційної норми не існує для загальної  середньої освіти: батьки мають право вибирати різні форми її здобуття своїми дітьми, у тому числі й екстерном.
Тому, зазначила Леся Оробець, функціонування національної системи дошкільної освіти потребує системності в законотворчій діяльності.
Запропоновані зміни:
— захищають інтереси і майнові права сільських дитячих садків;
— урегульовують орендні відносини між загальноосвітніми та дошкільними закладами щодо безплатного користування приміщеннями та обладнанням;
— підвищують рівень медичного забезпечення та охорони здоров’я вихованців.