У розпалі літніх канікул, без будь-яких консультацій з педагогічними колективами, Львівська міська рада приймає рішення з першого жовтня ліквідувати шість районних відділів освіти. Провести реформи доручили шахраєві з фальшивим дипломом. Ініціатором різких кроків називають міського голову Андрія Садового, який лобіював на посаду начальника управління освіти Львова людину, яка не мала базової освіти.

Новий навчальний рік для освітян Львова почався з невизначеності. Вперше за багато років не провели педагогічної конференції, а лише робочу нараду директорів шкіл з міським головою Андрієм Садовим. Перед першим вересня Львів опинився без керівника управління освіти. Міська влада керувалася ніби благими намірами. Хотіла зекономити кошти на утримання районних відділів освіти та позбутися дублювання функцій і подвійного підпорядкування.

Директори львівських шкіл іншої думки, на зустрічі з міським головою вони не приховували: реформи Садового — це перетягування ковдри на себе, щоб одноосібно призначати директорів шкіл і зосередити в одних руках усі фінанси, зрештою, це вплив під час виборів на громадську думку.

— 14 липня вчителів принизили своєю недовірою та зневагою, — відверто заявила директор лінгвістичної гімназії Тетяна Крупей.

Досі міський відділ освіти займався перспективними планами, а районні — поточними справами. У районах призначали і звільняли працівників, проводили атестацію кадрів, видавали довідки. У місті близько 100 шкіл і 200 дитячих садочків. Штат райвно невеликий — без бухгалтерії до 12 осіб. А тепер уявіть, що всі поточні справи доведеться вирішувати тільки в управлінні освіти. Це сотні наказів щодня, тисячі довідок, дивуються директори шкіл. Як протягом тижня провести атестацію 800 вчителів? За день треба заслухати по 120 осіб. Доби не вистачить.

Тричі управління освіти та науки ОДА писало листи, не погоджуючись з призначенням на посаду начальника управління освіти міста Володимира Огури. Аргументи були серйозними — у претендента нема базової освіти. Володимир Огура у 1993 році закінчив лише музпедучилище, викладав у школі музику. Згодом створив приватну школу «Ерудит», яка стала популярною серед заможних людей, бо дітей привозили і розвозили по домівках.

Депутат міськради Андрій Мочарський заявив, що своїй несподіваній кар’єрі Володимир Огура завдячує саме Садовому, діти якого навчалися в «Ерудиті». Людині з дипломами педучилища і економічного факультету університету доручили реформувати освіту Львова.

Згодом з’ясувалося, що диплом економічного факультету Львівського університету — фальшивий. Головний освітянин Львова виявився шахраєм, котрий невідомо яким чином підробив диплом про вищу освіту. Університет надав довідку, що Володимирові Огурі ніколи не видавали диплома. Цей факт підтвердила спеціально створена комісія.

Що робить міський голова? Звільняє шахрая за згодою сторін. Вчителі дивуються: яка може бути угода із шахраєм? Таких керівників виганяють за статтею, але у Львові саме таким надають право вершити долю десятків тисяч педагогів.

Схоже, Андрія Садового найменше цікавить думка громадськості. Переважна більшість директорів шкіл виступила проти поспішних реформ в освіті, бо вони не спрямовані на поліпшення навчально-виховного процесу, це лише реформи заради реформ.

Ви думаєте, міський голова прислухався до думки директорів?

— У вас два місяці, щоб до першого жовтня провести реформу, — дав Андрій Садовий вказівку в. о. начальника управління освіти Катерині Гороховській.

 

Львів.