45 світлофорів у Львові та області, окрім світлової сигналізації, незабаром отримають ще й звукову, головне призначення якої — полегшити самостійний перехід вулиці для незрячих. Зауважимо, що переваги самостійного переходу через вулицю незрячі вже оцінили раніше, адже нині майже три десятки світлофорів пристосовані до їхніх потреб.
Кошти на «озвучення» світлофорів виділило міністерство закордонних справ Данії, яке надало майже 100 000 гривень гранту для підтримки проекту «Доступна Львівщина очима незрячих». Підтримує цей проект також програма розвитку ООН в Україні.
За словами голови обласної організації УТОС Оксани Потимко, звукові сигналізатори буде встановлено на світлофорах, які розміщені поблизу місць компактного проживання незрячих, а також на особливо небезпечних перехрестях.
Однак ідеться не лише про світлофори — незрячим треба допомогти самостійно орієнтуватися в місті, тож у Львові розпочали встановлювати звукові маячки на будівлях — кожні три секунди вони подають звуковий сигнал. Нині такими маячками обладнано міські поліклініки, тож незрячі можуть самостійно знаходити вхідні двері до медичних установ.
Збираються встановити нові звукові маячки на адміністративних будівлях — обласній та міській радах, районних адміністраціях, управлінні соціального захисту. Що дуже важливо — вони з’являться й біля вхідних дверей до будівлі Львівського оперного театру імені Соломії Крушельницької та Національного театру імені Марії Заньковецької. Чимало незрячих студентів також навчаються у двох корпусах Львівського національного університету — головному та на вулиці Дорошенка, тож звукові маячки поставлять і там.