У Запоріжжі б’ють на сполох: гірничо-металургійним заводам загрожує банкрутство або животіння з напівпорожніми цехами. Власники не можуть домовитися з державою про тарифи на електроенергію. Доходить до того, що вітчизняні підприємства купують енергію за вищими цінами, ніж закордонні. Працювати невигідно, тож роботу можуть втратити тисячі гірників. Лідери регіональних профспілок 18 місяців листуються з очільниками держави і кажуть, що у вересні поведуть людей на Київ.
Цьогоріч середня зарплатня на Запорізькому феросплавному заводі мала перевалити за 4 тисячі гривень. Натомість її знизили до 3300 грн. Кілька цехів можуть закрити. Суть проблеми в тому, що підприємство перевели з першого на другий клас споживання електроенергії. Тобто з цього року завод мусить витрачати на «живлення» значно більше.
На підприємстві працюють 4 тисячі осіб. 600 уже звільнили. Ще 1900 можуть втратити роботу невдовзі. Чимало заводчан підшукують роботу на сусідніх підприємствах, не чекаючи, поки потраплять до списку «на виліт». Треба годувати сім’ю, нехай і з нижчою зарплатнею.
Керівники запорізьких профспілок зверталися до Президента, Прем’єр-міністра, профільних комітетів Верховної Ради. І хоч органи влади різних рівнів поділяють думки заявників, а віз донині не зрушив. У результаті цьогоріч держава недоотримала продукції на суму 400 млн. грн., а бюджет Запоріжжя — 20 млн. Акції підприємства майже повністю належать групі «Приват», каже Юрій Спиридонов, голова профкому ПМГУ ВАТ «Запорізький завод феросплавів». На думку голови Запорізького обкому ПМГУ Валерія Козуба, злидні заводу спричинила боротьба окремих олігархічних структур. Сергій Комишев додає: не можна сказати, що з політичних чи корпоративних причин іде наступ саме на групу «Приват», адже потерпають і державні підприємства — «Вуглекомпозит», завод «Мінерал», Інститут титану тощо. Мовляв, негаразди обсіли чомусь саме Запоріжжя.
Лідери профспілок підсумовують: якщо цехи простоять без діла холодні місяці, буде втрачено частину потужностей Запорізького феросплавного. А відновити втрачене буде значно складніше і дорожче.