За тиждень ціни для населення на скраплений газ повинні знизитися. Таке доручення Міністерству економічного розвитку і торгівлі, НАК «Нафтогаз України» і керівникам областей дав перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв під час учорашньої селекторної наради. За його словами, останнім часом роздрібні ціни перевищують оптові в 2,2—6,5 разу.

А вже восени українців, швидше за все, чекає чергове підвищення комунальних тарифів. Причина — інфляція. «В економіці є поняття інфляції та підвищення життєвого рівня. Тому роботодавець повинен займатися підвищенням зарплати, а в структурі собівартості комунальних послуг є зарплата», — передають слова міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолія Близнюка «Українські новини». Уже заговорило про підвищення тарифів на свої послуги ТОВ «Луганськвода». Щоправда, після того, як компанію очолив новий керівник, у тарифній політиці з’явилися інші підходи. «Тарифи необхідно зробити мінімально болісними для населення», — каже новий генеральний директор Сергій Махуренко. — Розрахунковий тариф на водопостачання в Луганській області становить 11 грн. 10 коп., а водовідведення — 6 грн. Якщо скласти ці цифри, виходить збільшення тарифу від діючого в 2,3 разу. Певна річ, ми розуміємо, що таке навантаження для населення нереальне. Тому разом з нашим основним партнером — ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», а також за допомогою облдержадміністрації та обласної ради ми розробили пропозиції зі зменшення навантаження на тарифи і спрямували їх на розгляд у Кабінет Міністрів». 

За словами Сергія Махуренка, 78% води в Луганській області добувається з підземних джерел, тому затрати на перекидання води, її очищення й доведення до розподільних систем становить 52% від загального тарифу. За сім місяців поточного року затрати з електроенергії тільки на перекидання води становлять 95 млн. грн. Ця величезна сума лежить у тарифі й оплачується споживачами. Тому перед Кабінетом Міністрів було поставлене питання про компенсацію затрат з перекидання. Після його вивчення фахівцями Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України вже розроблений документ про реалізацію механізму виділення державних субвенцій на покриття витрат з перекидання води в маловодні регіони. Крім того, для зниження тарифу ТОВ «Луганськвода» також пропонує варіант дотаційного сертифіката. 

— Вирішення цього питання лежить не в сфері дотацій з держбюджету, а безпосередньо у сфері перерозподілу навантаження на споживачів усередині НКРЕ, — розповідає Сергій Махуренко. — За такого варіанта виходить, що навантаження змінюється всього на 12 копійок. Ці питання обговорювалися з першим віце-прем’єр міністром Андрієм Клюєвим і отримали його схвалення. Робота в цьому напрямку вже ведеться. Крім того, підприємство хоче платити за електроенергію за тією ж вартістю, що й населення.

На думку Махуренка, один тариф повинен застосовуватися для населення, а інший — відображати витрати підприємства. Різницю у тарифах має погашати держава.