Першого вересня сядуть за парти в новій просторій школі діти в селі Мульчиці Володимирецького району. В рекордно короткі строки — за якихось три місяці, як це було торік у селі Познані Рокитнівського району —і в цьому поліському селі звели першу чергу навчального закладу, який зможе прийняти одразу 520 учнів.

— У нашому селі понад 150 багатодітних сімей, щороку народжується по шістдесят і більше дітей, — розповідає мульчицький сільський голова Василь Шкіль. — Відтак щороку маємо повні два класи першокласників. Тож потреба в новій школі назріла давно, бо діти навчались в аварійних приміщеннях. Тепер навчатимуться у комфорті.

— Я поставив собі за мету, щоб усі діти нашої області навчались у таких хороших умовах, — розповідає голова Рівненської ОДА Василь Берташ. — В області навіть прийнята відповідна обласна програма, розрахована на п’ять років. Перші кроки з її реалізації вже зроблені: справили новосілля школярі сіл Познань Рокитнівського і Богуші Березнівського районів, новій школі радіють у Мульчицях Володимирецького району. До кінця року завершать першу чергу школи на 340 місць у селі Берестя Дубровицького району. Такі ж строки здачі освітнього закладу на 135 учнівських місць у селі Будераж Здолбунівського району, який уже було віднесли до довгобудів. Добудовують нині й другу чергу школи в селі Тинне Сарненського району, яка розрахована на 1100 учнівських місць. Цьогоріч будівельники планують завершити тут ще два запроектовані блоки. Загалом на будівництво та реконструкцію об’єктів освітньої галузі нашої області нинішнього року піде 45 мільйонів гривень.

— Під час спорудження шкіл розмірковуємо, як здешевити будівництво, — продовжує керівник області. — Робимо це за рахунок місцевих матеріалів. У всіх школах встановлюємо котли, які працюють на відходах лісозаготівель — щепі, що дозволяє наполовину зекономити бюджетні кошти.

На знімку: такий вигляд мала нова школа в Мульчицях у середині серпня, тепер тут усе готове до новосілля.

Фото Сергія СКІБЧИКА.