Цього року в Україні збудують півтори тисячі кілометрів автошляхів — удвічі більше, ніж 2010-го. А наступного року в нашій державі планується збудувати дві тисячі кілометрів доріг. Ці дані навів Президент України Віктор Янукович, виступаючи на церемонії відкриття багаторівневої транспортної розв’язки на 128-му кілометрі автодороги Київ—Чоп.

Споруджено розв’язку неподалік села Глибочиця — на схід від Житомира. Це перший в Україні об’єкт такого рівня складності і другий у Європі. Подібна трирівнева розв’язка є лише в Хорватії. 

Автодорога Київ—Чоп є важливою частиною міжнародного транспортного коридору (Краків—Львів—Рівне—Житомир—Київ), що увійшов до переліку головних автодоріг України, якими здійснюється зв’язок із Західною Європою. Саме по цій трасі під час проведення Євро-2012 здійснюватимуться транзитні перевезення в напрямку Захід—Схід—Захід.

Розв’язку побудовано в рамках спільного проекту з Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком. Підрядниками були фірма «Гульсан» (Туреччина), ТОВ «Трансміст» (Україна). Виконано робіт на суму близько 200 мільйонів гривень. Обсяг земляних робіт становив півмільйона кубометрів. На розв’язці побудовано три шляхопроводи, які забезпечать пропуск автомобільного транспорту в чотирьох напрямках так, що їх рух не перетинатиметься, тож надалі заторів, які часто виникали на колишньому перехресті, не буде. При спорудженні розв’язки використовувалися сучасні технології. Наприклад, верхній шар дороги виконано із щебенево-мастикового асфальтобетону, розмітку влаштовано з довговічних матеріалів — полімерної стрічки та холодного пластику. Очікується, що 2026 року інтенсивність руху в зоні розв’язки становитиме майже 49 тисяч автомобілів за добу.