Зупинити цей загрозливий процес може зареєстрований народним депутатом В’ячеславом Кириленком (фракція «НУ—НС») законопроект «Про заборону звуження сфери застосування української мови». 

Парламентарій нагадує, що відповідно до статті 10 Конституції державною мовою в Україні є українська мова та що «держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». Разом з тим, зазначає 

В. Кириленко, незважаючи на пряму вимогу Основного Закону, держава в цілому та органи влади і посадові особи не лише не здійснюють необхідних дій для виконання цієї вимоги, а, часто діючи всупереч цій конституційній нормі, звужують сферу вживання української мови. Для прикладу, нещодавно міський голова Одеси Олексій Костусєв зажадав, щоб документи йому подавали лише російською мовою. Зрозуміло, що подібні дії посадовців суперечать вимогам Конституції та обмежують права українців на застосування у власній державі її державної мови, котра, до того ж, є рідною мовою для більшості населення.

Автор законопроекту наголошує, що зараз, по суті, йдеться про загрозу витіснення української мови з окремих територій та сфер суспільного життя. І не в останню чергу це робиться через антиконституційні рішення та дії деяких органів державної влади, місцевого самоврядування та їх посадових і службових осіб.

Разом з тим Конституційний Суд України ще 14 грудня 1999 року однозначно встановив, що положення частини першої статті 10 Конституції України, за яким «державною мовою в Україні є українська мова», треба розуміти так, що «українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо)». Отож законо-

проект В. Кириленка «Про заборону звуження сфери застосування української мови» якраз і спрямовано на захист української мови як державної мови в Україні та рідної для більшості її громадян, а саме — на вільне застосування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Також пропонується унеможливити ухвалення органами влади, посадовими та службовими особами рішень або вчинення дій чи бездіяльності, спрямованих на звуження сфери застосування української мови чи на обмеження права вільного використання української мови. Поряд з цим пропонується встановити пряму заборону на ухвалення рішень, що визначають порядок застосування мов, органами місцевого самоврядування.