У Комітеті з питань охорони здоров’я триває робота з підготовки до розгляду в першому читанні законопроекту про Концепцію державної політики запобігання шкідливому вживанню алкоголю населенням України на період 2011—2020 рр.

Документом (реєстр. № 7372) пропонується затвердити концепцію, яка, за словами авторів, визначає напрями діяльності та механізми реалізації державної політики у сфері запобігання шкідливому вживанню алкоголю на довгострокову перспективу. Хоч як дивно, а досі цього не було зроблено. І це при тому, що зловживання спиртним є одним із основних чинників демографічної і соціальної кризи в Україні.

А концепція визначає основні цілі державної політики в цій сфері. Це, зокрема, профілактика зловживання спиртним, протидія його нелегальному виготовленню і збуту, підвищення ефективності регулювання алкогольного ринку. На думку членів комітету, керівні принципи концепції побудовані на «пріоритетності захисту життя і здоров’я громадян перед економічною зацікавленістю учасників алкогольного ринку».

Автори законопроекту наголошують також, що концепція розроблена відповідно до Глобальної стратегії запобігання шкідливому вживанню алкоголю (в тому числі, слабоалкогольними напоями й пивом), затвердженої Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 2010 році, та враховує загальновизнані принципи і норми міжнародного права у сфері охорони здоров’я населення. Народні депутати вважають, що реалізація Концепції дозволить досягнути позитивних зрушень стосовно зменшення споживання алкогольної продукції, зокрема слабоалкогольних напоїв, поліпшення демографічної ситуації в країні, збільшення тривалості працездатності населення та зниження рівня смертності, зменшення кількості розлучень і безпритульності дітей, а також формування стимулів до здорового способу життя, передусім у молоді України.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.