У вівторок під час зустрічі з головами національних парламентських делегацій у Парламентській Асамблеї ЄВРОНЕСТ Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловив переконання, що парламентський вимір Східного партнерства не стане «черговим короткотерміновим проектом, про який забудуть з початком нової політичної кампанії».
У цьому контексті Голова Верховної Ради назвав позитивним той факт, що країни-партнери провели зустріч напередодні засідання ПА ЄВРОНЕСТ, яке відбудеться 14—15 вересня цього року, для узгодження думок щодо ключових питань порядку денного і формування єдиної позиції. 
На його думку, нинішня зустріч створить плідне підґрунтя для роботи глав держав—учасниць Східного партнерства на саміті у Варшаві 30 вересня 2011 року, і такі зустрічі мають стати традиційними.
За словами В. Литвина, підсумкові документи ПА ЄВРОНЕСТ повинні включати потужний сигнал щодо наших очікувань від ініціативи Східного партнерства. «Кожна країна має право на європейський вибір», — сказав він.
Керівник парламенту висловив сподівання, що Україна до кінця року завершить переговорний процес щодо підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом, зазначивши, що ключовим для нас є закріплення в угоді європейської перспективи України.
Він повідомив учасникам зустрічі, що Україна також продовжує активно працювати над виконанням Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС, додавши, що «нашим короткостроковим завданням є завершення першої, «законодавчої», фази цього плану до кінця поточного року. У зв’язку з цим, наголосив В. Литвин, «ми будемо наполягати на тому, щоб введення безвізового режиму між Україною та Євросоюзом розглядалося не як довгострокова, а як невідкладна перспектива. Він підкреслив, що європейський чинник є консолідуючим для українського суспільства та вітчизняного політикуму, який, на його думку, має напрацювати спільний підхід до шляхів реалізації цього зовнішньополітичного вектора.
При цьому керівник парламенту наголосив на важливості збереження діалогу з Росією, зокрема, в енергетичній сфері. «Жодної «газової війни» з Росією не буде», — наголосив він.
Торкаючись питання формату участі Білорусі у ПА ЄВРОНЕСТ, В. Литвин зазначив, що Україна поділяє занепокоєння міжнародного співтовариства щодо внутрішньої ситуації у цій країні, водночас «політика ізоляції» Білорусі не є результативною і не відповідає стратегічним інтересам ЄС.
Голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПА ЄВРОНЕСТ Борис Тарасюк повідомив, що нині триває робота над проектами документів, які має розглянути у вересні асамблея, у тому числі, над проектом Декларації щодо Білорусі.
У зустрічі взяли участь голова постійної делегації Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки у ПА ЄВРОНЕСТ Елькхан Сулейманов, голова постійної делегації Національних Зборів Республіки Вірменія у ПА ЄВРОНЕСТ Ваан Ованнесян, голова постійної делегації парламенту Грузії у ПА ЄВРОНЕСТ Давід Дарчіашвілі, голова постійної делегації парламенту Республіки Молдова у ПА ЄВРОНЕСТ Ігор Корман.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.