Професія дає цінну для мене можливість — першою знайомитись з «друкописами» книжок, які практично всі претендують на довгожительство в пам’яті своїх читачів. Досить часто такі надії, на жаль для своїх батьків-авторів, — мертвонароджені. Що не скажеш про цю унікальну працю — знахідку для істориків, і не лише для них: зміст цієї книги — в історії і наших з вами життєписів. Ми — сучасники великих історичних подій, і це зобов’язує!

Анотація твору (книга перша) достатньо об’єктивно розкриває основний зміст цієї фундаментальної праці. У книзі другій (20 років потому) авторами поставлено надзавдання — знайти відповіді на питання: «Чому саме таким чином, як це сталось, відбулась українська незалежність, у чому полягають як здобутки, так і трагічні помилки (чи цілеспрямований саботаж) на шляху до власної держави? В чому саме полягають особливості національного державотворення?». Роздуми болісні, місцями оптимістичні, самокритичні й навіть самоїдські. Чому ж українці все-таки не поцінували належним чином найсолодший серед усіх інших смак свободи?

Автори проекту дали можливість висловитись представникам різних політичних партій з найважливіших питань  у плані історичних екскурсів, філософських узагальнень чи актуальних на той час викликів повсякденності.

У матеріалах публікацій можна (і небезпідставно) знайти численні огріхи — як суто стилістичні (на кшталт заявленого в підзаголовку парадоксального «монологічного діалогу» чи навіть граматичні (з метою збереження стиля авторів та через брак часу і коштів для повноцінного редакційного опрацювання). Можна закинути докір авторам проекту в певному суб’єктивізмі за якимись позиціями, починаючи зі структури видання і закінчуючи «градусом» дискусійності. Не всі акценти розставлено там, де кожному з нас хотілось би їх бачити, але... цілковито неможливо заперечити, що це видання — єдине в своїй номінації. І масштаб його теж викликає повагу й довіру до такого обширу як суто фактологічної інформації, так і спроб узагальнення надзвичайного важливого пласта української новітньої історії. А з часом цінність цього видання буде лише зростати, бо помістити «під одним дахом» стільки інформації для осмислення і роздумів поки що не вдалось нікому, крім творців «...Ave, Ukraіna!»

Наталя ПЕРИНСЬКА, головний редактор «Освіти України».