Таке рішення прийняла залузький сільський голова із Білогірського району Нелі Кравчук. Точніше, для того щоб збудувати нове приміщення, у сільській казні грошей не знайшлось. Зате почула, що деякі сільські громади купують звичайні хати, а потім переобладнують їх. Так вирішили зробити і в селі Корниця, що належать до Залузької сільради.
Тут кілька років поспіль однією з найболючіших проблем для молодих родин якраз і був дитячий садок. Це ж тільки радіти тому, що в селі є молоді родини, підростають дітки. Був тут і садочок. Але в старому приміщенні, де розміщувався дошкільний заклад, про комфорт і зручності говорити не доводилось. Дрібні ремонти, на які міг розщедритися сільський бюджет, не могли кардинально змінити ситуацію.
Хату, яку можна переобладнати під садочок, довго шукати не довелось. У будь-якому селі сьогодні знайдеться чимало будівель, де давно ніхто не живе. Та й коштують вони не так уже й дорого. Однак навіть такі суми для сільради виявляються просто непідйомними. Навіть на косметичні ремонти далеко не завжди можна знайти необхідні суми. А тут ішлося не тільки про покупку, а й про реконструкцію та серйозне оновлення приміщення.
На виручку прийшла районна влада.
У Корниці такому рішенню зраділи, але не чекали, поки завершаться всі формальні процедури і гроші надійдуть у село, а одразу почали ремонт. Бо ж запланували, що з початком нового навчального року садочок запрацює в оновленому приміщенні.
Часу залишилося не так багато, тож за роботу взялись активно. Щоб не витрачати зайву копійку, не наймати будівельні бригади, вирішили, що вистачить сил та вміння, щоб зробити все самостійно. Тож поки малюки очікують на новосілля, їхні батьки разом із працівниками садочка гуртом ремонтують приміщення.
Для початку зробили перепланування кімнат, прилаштувавши звичайну сільську хату під потреби дитячого закладу. Адже замість колишніх кімнат тут має бути спальня, ігрова, їдальня та кухня — все, як і належить садочку. Потім оновили електромережу, провели водопровід, адже все має відповідати правилам безпеки. Тепер чекають, що в помешкання, яке ще пахне свіжою фарбою, привезуть ліжечка, столи, всі необхідні меблі. А у дворі буде облаштовано дитячий майданчик — місце для цього знайдеться. Хоч і не зразу, бо на все не вистачає коштів. З часом планують обгородити територію парканом. А якщо знайдуться меценати, то сподіваються, що з’явиться і нове обладнання для ігрового майданчика. Адже всім так хочеться, щоб малеча не була обділена від того, що відвідуватиме не міський дитячий садочок.
Хоча односельці, підтримуючи ідею свого голови, добре потрудилися над облаштуванням нового приміщення, проте без допомоги спонсорів навряд чи обійшлися б. Від сільського голови, працівників садка та батьків майбутніх вихованців особлива подяка ТОВ «Україна 2001». Адже саме це товариство, долучившись до сільської толоки, закупило всі необхідні будівельні матеріали.
З’ясувалося, не так уже й багато потрібно, щоб вирішити проблему забезпечення малюків дитячими садками. Хоч і не кожному місту із багатомільйонними бюджетами вдається це зробити, але треба трохи ініціативи, старання та наполегливості, щоб навіть із мінімальними фінансовими можливостями відкривати оновлені дошкільні заклади.
 
Хмельницький.