20 жовтня виповнюється 85 років від дня народження видатного політичного, державного й партійного діяча України Георгія Корнійовича КРЮЧКОВА. Щодня, щороку його життя — яскравий зразок самовідданого служіння трудовому народу та улюбленій Батьківщині. Цю дуже мудру й надзвичайно скромну, чуйну й працьовиту людину люблять і поважають не тільки друзі та соратники, до його зваженої й авторитетної думки прислухаються й політичні супротивники.

Народився Георгій Корнійович у простій сільській родині в Запорізькій області. Саме тут, на берегах Дніпра, у краї козацької слави пізнав він гордість за свою малу й велику Батьківщину. Після закінчення в 1951 році з відзнакою Харківського юридичного інституту працював в органах юстиції.

У 1955 році Георгія Крючкова обрали другим секретарем Запорізького обкому ЛКСМУ. Напевно, немає в цьому краї населеного пункту, де він не побував би, у кожну комсомольську організацію приносив часточку своєї неспокійної душі. Йому доводилося вести такі важливі питання, як направлення добровольців на ударні комсомольські будівництва, освоєння цілинних і перелогових земель, будівництво соціально-культурних об’єктів на селі, участь молоді в науково-технічному прогресі, вирішувати багато інших невідкладних справ.

З 1960 року Георгій Корнійович працює в Запорізькому обкомі Компартії України. Протягом тридцяти років Георгій Крючков обіймав різні посади в партійних органах.

У роки незалежності України Г. Крючков обирався народним депутатом третього й четвертого скликань, був головою парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони. З його участю прийняті законодавчі акти в сфері безпеки й оборони відповідно до Конституції України.

Перебуваючи нині на заслуженій пенсії, Георгій Корнійович також продовжує багато й плідно працювати, він — член Центрального Комітету Компартії України, виконавчий секретар громадсько-політичного об’єднання «Український форум», член Української Ради миру, член редколегій низки періодичних видань. Часто виступає на різних конференціях, симпозіумах, круглих столах.

Він — автор ряду фундаментальних книг: «Трудные уроки. Размышления бывшего партийного работника», «Главное звено организаторской работы», «Всегда оставаясь самим собой. Позиция коммуниста», «Больных вопросов не обходить», «В гуще событий», «Не замалчивая слабостей своего движения», «Не догма, а руководство для действия. Марксизм-ленинизм и актуальные проблемы современности», «Похищение Украины. Вступление в НАТО угрожает нашей независимости», «Украинское общество: бремя проблем», «Что происходит с нашей страной? Взгляд с высоты опыта» та багатьох інших.

І тепер журналісти наполегливо «ловлять» його, адже він завжди може дохідливо прокоментувати будь-яку подію. Його схвильовані й гострі публіцистичні статті та інтерв’ю — у засобах масової інформації, у тому числі в «Голосі України». У них він з революційних, класових позицій досліджує динамічні процеси й тенденції, які відбуваються у громадсько-політичному та соціально-економічному житті України.

Георгій Крючков нагороджений орденами Жовтневої Революції, двома орденами Трудового Червоного Прапора, «Знак Пошани», орденом Ярослава Мудрого, Почесною грамотою Верховної Ради України та іншими високими державними нагородами.

У ці дні на адресу Георгія Корнійовича, якого колеги і друзі шанобливо і з любов’ю називають за прикладом китайських товаришів «нашим Ден Сяопіном», справжнім патріотом і патріархом вітчизняної політики, надходять щирі й гарячі поздоровлення із днем його ювілею. Люди бажають йому міцного здоров’я та довгих років щасливого життя, висловлюють глибоку впевненість у тому, що його величезний людський досвід, філософський оптимізм, надзвичайно багаті знання партійної й державної діяльності ще послужать нашій країні, справедливій справі трудового народу.

Як бачимо, Георгій Корнійович Крючков — це справжній герой нашого часу. Трудящі України пишаються своїм славним сином!

Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.

gavrіlіshіn@ukr. net 

+38-067-575-58-68.

Георгій Корнійович КРЮЧКОВ.