У розпачі від розгулу дрібних злодіїв, херсонські селяни й підприємці запасаються для захисту свого добра «убойними» засобами оборони.
Не надто сподіваючись на допомогу міліції, місцеві жителі буквально завалили замовленнями Північну виправну колонію № 90 і Дар’ївську виправну колонію №10, які утримують обласну «монополію» на випуск моторошного за своєю ефективністю колючого дроту «єгоза». Виріб, який штампують із суцільного оцинкованого бляшаного листа, має вістря у формі крил метелика, спрямовані в різні боки. Перерізувати «єгозу» звичайними кусачками практично неможливо (тут потрібен інструмент міцніше, яким ламають дужки навісних замків). А у разі потрапляння в неї ноги чи руки вістря перерізують кінцівку до кісток.
За того, що цей спецзасіб є дуже недешевим (400 гривень за 20-метровий відрізок) і випускається тільки під попереднє замовлення, покупців це абсолютно не зупиняє. Як повідомив заступник начальника обласного управління Державної пенітенціарної служби України Анатолій Ковтун, тільки за останні півроку згадані вище «зони» Херсонщини поставили суб’єктам підприємницької діяльності на 300 тисяч гривень (близько 14 кілометрів) колючого дроту типу «єгоза» — на двадцять відсотків більше, ніж за такий само період минулого року. Що характерно: якщо колись особливо небезпечний для незваних гостей товар купували переважно ті самі виправні колонії, нафтозаводи або верфі, то нині обгородити свою територію з «єгозою» намагаються навіть садівничі фірми та кооперативи.
Минули ті часи, коли в сади залазили хлопчаки і забирали із собою яблука в пазусі: нині на Херсонщині орудують цілі групи дорослих розкрадачів, які вигрібають фрукти з дерев центнерами і здатні без страху й коливань вступити в рукопашну з найманою охороною. Тому розклад для садівників став гранично простий: витрати на колючий дріт все-таки менші, ніж втрати від набігів злодіїв, які масово розкрадають урожай уже не на тисячі, а на десятки тисяч гривень.
Херсонська область.