Любешівський район периферійний. Однак у вирішенні соціальних питань на Волині він один з лідерів
За радянських часів у село Ветли, батьківщину Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка, з Луцька добиралися переважно літаками. Якихось півтори години льоту тихохідним Ан-2 і ти вже у цьому віддаленому, оточеному лісами і болотами куточку області. Машиною цей шлях тоді б розтягнувся щонайменше на добу. Навіть до 2010 року рейсовим автобусом з райцентру трясучою бруківкою сюди можна було доїхати за півтори години. А торік, коли завдяки допомозі свого відомого земляка, в Любешівському районі здали 45 кілометрів асфальтованої дороги Дольськ — Гречища — Гірки — Мукошин — Ветли — Невір — Велика Глуша, час на цю мандрівку скоротився ще втричі.
Разом з директором державного підприємства «Любешівагроліс» Віктором Симоновичем та головою Любешівської райдержадміністрації Василем Корцем їдемо автівкою оновленою магістраллю. Стрілка спідометра коливається між поділками 110—120 кілометрів. Можна б і швидше, але стримую азартних господарів. Дорога просто на заздрість! І це в глибинці, де люди ще пам’ятають такий транспорт, як запряжені у вози воли.
Зупиняємося в Мукошині. Це невеличке село, що розташоване лише за десять кілометрів від кордону з Білоруссю, дивує чистотою вулиць, сателітними антенами супутникового телебачення на типово поліських, складених із соснових брусів, хатах. Центр Мукошина нагадує містечко. Просторий магазин, біля нього ошатна будівля «Народного дому». Подібних споруд поки що немає в жодному селі області. Тут під одним дахом розташовані клуб із глядацькою залою і залом для дискотек, поштове відділення, фельдшерсько-акушерський пункт, бібліотека. Зведено цю соціально-культурну споруду чотири роки тому будівельними бригадами «Любешівагролісу». Щоб вона швидше з’явилася, чимало робіт безплатно виконала сільська громада. У такий спосіб у Мукошині зводили й нове приміщення загальноосвітньої школи І—ІІ ступенів. Такого радісного і світлого приміщення мені ще не доводилося бачити. А все тому, як пояснює директор цього навчального закладу Надія Колтунович, що директор «Любешівагролісу» Віктор Симонович, уроженець Мукошина, особисто стежив за якістю будівельних робіт. Дивує навіть шкільне подвір’я, вимощене різнокольоровою тротуарною плиткою: червоною, жовтою, синьою... Не кажучи про стіни школи, оздоблені червоною лицювальною цеглою. Цікаво, що за кошторисної вартості школи вісім мільйонів гривень, на її зведення витрачено грошей майже вдвічі менше. Тобто не було зайвих накруток, приписок, все робилося як у доброго господаря, плюс ентузіазм батьків.
Не менш вражають соціальні об’єкти у Ветлах. Такій красивій школі, яку звели тут два роки тому, пораділи б навіть у столиці. Нині у селі зводять клуб із залом на 250 посадкових місць, дільничну лікарню.
На початку серпня, коли ми знову побували у Ветлах, нам показали ще одну новобудову села. Були вельми подивовані, коли, відгукнувшись на пропозицію сільського голови Любові Павлік подивитись на неї, та запропонувала нам поїхати на... кладовище. Побачене вразило: капличка, ажурна мурована брама, ковані ворота, вимощена плиткою площа... Місце вічного спочинку ветлівчан впорядкованістю нічим не поступається некрополям європейських міст. Шанування спочилих предків — теж свідчення високої культури суспільства.
Того самого дня в Любешівському районі відбулася ще одна знаменна подія. В сусідньому з Мукошином селі Гірки робили розмітку під фундамент двоповерхової школи І—ІІІ ступенів. Як сказав голова райдержадміністрації Василь Корець, якщо все складеться так, як задумано, то вже наступного першого вересня місцеві школярики прийдуть у нові класи. Споруджуватиме її державне підприємство «Любешівагроліс», яке має ліцензію на ведення будівельних робіт і добре себе зарекомендувало в районі.
Не можна не згадати й інші обнови Любешівщини: сільський клуб у Волі Любешівській, стадіон у райцентрі... Щодо останнього, то спортивна арена в Любешові сьогодні найкраща в області. Зведено її позаторік в старовинному парку на березі мальовничої річки Стохід. 2009 року тут відбувся обласний фестиваль фізкультури і спорту. Таких масштабних і менших за обсягом об’єктів, але від того не менш значущих для населення, в районі за роки незалежності з’явилося дуже багато. Говорячи про них, місцеві жителі добрим словом згадують свого земляка Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка, який ніколи не забуває про свою малу Батьківщину і чим може допомагає людям цього чарівного куточка України. Можливо, його ентузіазм не був би таким великим, якби не підтримка райдержадміністрації, депутатів місцевих рад, таких керівників підприємств, як Віктор Симонович. Тобто працює злагоджена команда однодумців, які прагнуть зробити свій рідний край кращим, а його людей — заможнішими.
 
села Гірки — Мукошин — Ветли — смт Любешів Волинської області.
Фото автора.
Школа в Мукошині.