Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки протягом дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання планує опрацювати понад 30 законопроектів.

До документів, з розгляду яких комітет визначено головним (загалом їх 18), належать, зокрема, проект закону про внесення змін до статті 17-1 Закону України «Про електроенергетику» щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу. Відповідно до чинного законодавства «зелений» тариф застосовується до електричної енергії, яка виробляється тільки частиною альтернативних джерел, у тому числі — з енергії вітру, біомаси, сонячного випромінювання, електроенергії, виробленої малими гідроелектростанціями. Водночас до біомаси віднесені продукти лише рослинного походження, тоді як чимало сільгосппідприємств мають такі продукти тваринного походження. Тож законопроектом пропонується розширити сферу застосування «зеленого» тарифу на електроенергію, яка виробляється з біомаси тваринного походження, сміттєзвалищ або каналізаційних стоків. Застосування таких альтернативних джерел допоможе вирішити не тільки енергетичну проблему, а й екологічну, вважають у комітеті. Адже викиди парникових газів у навколишнє середовище будуть значно меншими, що, у свою чергу, позитивно вплине на глобальний клімат.

Інший проект закону про внесення змін до деяких законів щодо розрахунків за природний газ та електроенергію пропонує запровадити поточні рахунки із спеціальним режимом використання. На них, власне, перераховуватимуться кошти, що надходять як плата за надання послуг з питного водопостачання та за поставлену теплову енергію від усіх категорій споживачів. Автор проекту Микола Романюк (Партія регіонів) переконаний: у разі прийняття цього законопроекту покращиться ситуація з розрахунками. Зокрема, зменшиться обсяг фінансових санкцій для підприємств житлово-комунального господарства, пов’язаних із порушенням термінів сплати за спожиті енергоносії.

Власне, комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Крім того, до 12 законопроектів Комітет з питань ПЕК має подати свої пропозиції. 

Вл. інф.