Дев’ята сесія Одеської обласної ради прийняла звернення на адресу Президента України Віктора Януковича та Прем’єр-міністра Миколи Азарова з проханням вжити заходів щодо недопущення екологічної катастрофи на річці Дунай у районі морського торгового порту Джурджулешти (Республіка Молдова).

Сьогодні тут розташований нафтотермінал, розрахований на перевалку 2 мільйонів тонн нафтопродуктів на рік з танкерів на автомобільний і залізничний транспорт. «Технологія перевантаження нафтопродуктів, обмежена кількість природоохоронних заходів і місце розташування порту не виключають можливості потрапляння нафтопродуктів у Дунай».

Тривога депутатів обласної ради викликана ще й тим, що район, у якому розташовується порт (донедавна він був територією України), відрізняється високою сейсмічною небезпекою, тут дуже часто трапляються повені та підтоплення. Через це рух суден по річці відбувається в дуже складних гідрологічних умовах, на звуженій ділянці фарватеру, при швидкій течії Дунаю. Обсяг потрапляння нафтопродуктів у разі аварії в порту становитиме 8 тисяч тонн, що призведе до екологічної катастрофи.

Крім того, йдеться у зверненні депутатів Одеської обласної ради, нафтотермінал у Джурджулештах є джерелом постійного забруднення навколишнього природного середовища виробничими стоками. При невиконанні умов очищення стоків вони призводять до забруднення Дунаю, де знаходяться водозабори питного, рибогосподарського та зрошувального призначення міст і сіл півдня України.

Одеса.