Учора деякі політологи міркували, чого очікувати від нового політичного сезону.
В українському суспільстві з’явився запит на «інших» політиків. Про це під час прес-конференції в «Обозревателе» розповів політтехнолог Сергій Гайдай. За його словами, нікого із сьогоднішніх публічних політиків не можна назвати «іншими». Політтехнолог дійшов висновку: «Для того, щоб стати іншими, треба мати ресурси, а єдиний, хто сьогодні має ресурси, — це влада, рейтинги якої пішли вниз». До того ж, за його оцінками, в Україні сьогодні спостерігається «занепад популізму, електорат більше не готовий грати в цю гру». Виходячи із цього, С. Гайдай порекомендував усім політикам замислитися над питанням: «Як стати іншим?».
А опоненти влади повинні замислитися над створенням об’єднаного опозиційного руху, впевнений директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. «Інакше — маргіналізація, політичне забуття, а потім — політичне небуття», — додав він. На думку політолога, українська опозиція сьогодні просто змушена об’єднуватися. Тому, «хоч би як було некомфортно сьогодні Тягнибоку і Яценюку перебувати в одній «опозиційній обоймі», всі розуміють: якщо не об’єднуватися, то Партія регіонів просто всіх по шматочках з’їсть», — заявив Карасьов.
Водночас, на думку директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, «опозиція завжди об’єднується не заради чогось, а проти когось, і в цьому її проблема». Політолог також додав, що на сьогодні опоненти влади «мають цікавий вигляд, але непереконливий», оскільки «самі не вірять у те, що кажуть».