Усередині — цілковита розруха 
Купи будівельного сміття, обдерті стіни, порожні стелажі... Найстарішу київську книгарню сьогодні не впізнати. Через півтора року після силового захоплення «Сяйва» столичній владі вдалося прорватися всередину й передати це приміщення на баланс міста. Але чи означає це, що «Сяйво» пропишуть на колишньому місці, і книголюбам не доведеться нишпорити по місту в пошуках нової адреси улюбленого магазину?
Разом із представниками влади минулої п’ятниці до магазину потрапила і директор «Сяйва» Алла Лазуткіна. Вперше після того, як там облаштувалися рейдери.
«Усе, що я побачила, — це голі стіни. Всередині нічого не залишилося. Книги, комп’ютери, особисті речі співробітників зникли», — розповіла співрозмовниця. Збитки, завдані «Сяйву», вона оцінила в п’ять з половиною мільйонів гривень.
Утім, масштаби розрухи не налякали столичних чиновників. На сайті КМДА з’явилося повідомлення, що незабаром у приміщеннях «Сяйва» розпочнуть ремонтні роботи й уже восени там відкриють сучасну книгарню.
Чи встигнуть відновити «Сяйво» за такий короткий термін, сумнівається Алла Лазуткіна. До того ж спірним для неї залишається питання, чи передадуть приміщення в самому центрі столиці колишнім орендарям.
Нагадаємо, «Сяйво» закрили в лютому минулого року, після того як Шевченківська РДА продала приміщення комерційній структурі. Тоді в магазин з’явилися представники нових власників, силоміць видворили колектив, вікна заварили залізними щитами, а вхід загородили вантажівками.
Господарський суд Києва визнав недійсним договір купівлі-продажу приміщення магазину і повернув його в комунальну власність. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.