Національний університет «Києво-Могилянська академія» подав у суд на Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Суть позову, поданого в Окружний адміністративний суд Києва, стосується несправедливого, на думку позивача, розподілу місць державного замовлення на 2011/2012 навчальний рік, що має дискримінаційний характер і завдає шкоди інтересам держави.
«Цей позов має на меті не тільки захистити права НаУКМА, але також відстояти суспільний (публічний) інтерес, який полягає в забезпеченні справедливого, прозорого й професійно обґрунтованого розподілу державного замовлення на підготовку фахівців», — зазначив президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт. Його заяву оприлюднено на сайті навчального закладу.
У своєму позові виш наводить приклади тих напрямів і спеціальностей, держзамовлення на які було скасовано або скорочено профільним міністерством. Йдеться про магістерську програму із журналістики, для якої державне замовлення було повністю відмінено, бакалаврські програми з права, філософії, економічних наук. І просить суд зобов’язати Міносвіти встановити обсяги держзамовлення на підготовку фахівців для університету за скороченими в 2011 році напрямами підготовки на рівні обсягів 2010 року.
Нагадаємо, в липні, в розпал вступної кампанії, Міністерство освіти і науки, молоді та  спорту припинило фінансування низки магістерських програм Києво-Могилянської академії, у тому числі, й школи журналістики. Про це було оголошено вже після завершення прийому документів. Подібні дії чимало викладачів і студентів вузу розцінили як помсту з боку самого міністра. Раніше між Києво-Могилянською академією та очолюваним Дмитром Табачником відомством виник конфлікт через бажання останнього понизити статус навчального закладу. В свою чергу, пан Табачник запевняв, що не має наміру цього робити.
Ще в грудні 2010 року «Могилянка» пішла на відкрите протистояння з Міносвіти, виступивши проти скасування обов’язкової англійської та повернення у «совок». Вишу заборонили вимагати при вступі на всі, без винятку, спеціальності сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання з англійської мови. На думку Сергія Квіта, тут питання концептуальне: «Могилянка» прагне в європейський освітній простір, тому проти нового закону про освіту.
— Закон ігнорує запити бізнесу, тобто роботодавця майбутніх фахівців. Вузи стануть залежними від держави, яка розробила свої, досить вузькі стандарти вищої освіти, хоча їх повинен диктувати насамперед ринок, — так озвучив тоді свою позицію у ЗМІ президент Національного університету «Києво-Могилянська академія».
А нині спір між «Могилянкою» і Міносвіти вирішуватиме суд.