Існує реальна загроза забруднення річки Горинь поблизу Рівного. Така ситуація виникне, якщо Рівненська обласна рада не надасть дозволу на користування надрами для видобутку підземних вод на ділянці «Рубче» Хотинського родовища у Рівненському районі. Такі аргументи представники ПАТ «Рівнеазот» навели заступнику голови Рівненської облради Степану Павлюку після того, як на пленарному засіданні облради депутати відмовили у наданні надр у користування ПАТ «Рівнеазот». Тоді перед депутатами виступив начальник департаменту екології та природних ресурсів Валентин Дудка, який вважає неприпустимим використовувати воду з підземних родовищ для технічних потреб.

Своє повторне клопотання представники хімічного гіганта пояснили так:

«Поблизу підприємства накопичено гори відходів хімічного виробництва. На даний час там скупчено близько 15 млн. тонн фосфогіпсу. З часом ці шкідливі відходи просочуються у ґрунтові води та природним шляхом потрапляють у річку Горинь. Щоб не забруднювати основну водну артерію області, ще у 1998 році поблизу відвалів підприємством побудована та обслуговується очисна станція, яка запобігає потраплянню в річку концентрованих забруднених відходів. Але для її діяльності необхідна вода, яку ще з тих часів видобувають з підземного родовища. Тобто, на даний час родовище експлуатується, лише закінчився термін дії дозвільних документів на здійснення водозабору, які слід поновити. Обласна рада є лише однією із установ, які надають погодження, інші ж установи всі необхідні погодження та дозволи надали.  

Окрім того, вода з підземного родовища, дозвіл на видобування якої просить надати «Рівнеазот», не є питною. Адже родовище розташоване поблизу відвалів фосфогіпсу, тож шкідливі речовини потрапляють і до нього. Про це також свідчить проведена експертиза води з родовища. Таким чином, якщо обласна рада не надасть погодження на видобування підземних вод, очисна станція вимушена буде припинити роботу, наслідком чого буде забруднення річки Горинь», — застерігають представники «Рівнеазоту».

У Рівненській обласній раді пообіцяли внести це питання на розгляд наступної сесії облради.