У Херсоні муніципальна влада створила ще одного громадського контролера за діяльністю приватних та комунальних ЖЕКів. Відтепер якість їхніх послуг перевірятимуть не лише фахівці Інспекції з питань захисту прав споживачів, а й будинкові комітети у багатоповерхівках. 

Депутати міськради навіть розробили та затвердили окремий порядок дій таких добровільних ревізорів. Згідно з ним, будкоми отримали право перевіряти абсолютно все: від чистоти прибирання дворів та освітлення під’їздів до якості поточного ремонту та техобслуговування внутрішньобудинкових комунікацій. Виявивши брак, комітет має право у десятиденний термін скласти про це акт-претензію та скерувати його до міського Департаменту житлово-комунальних послуг, а той ще за десять днів повинен прийняти рішення про перерахунок оплати за комунальні послуги і повідомити про нього скаржників. Якщо ж таке рішення по суті вчасно не прийняте, чи відповідь і за двадцять днів не надійшла, перераховані в акті недоробки вважаються визнаними, а вартість послуги перераховується у бік зниження автоматично.

Що ж, на папері механізм громадського контролю за ЖЕКами справді виглядає ефективним, та експерти нагадують про дуже вагомі його недоліки. Насамперед, будинкові комітети на сьогодні існують лише трохи більше, ніж у тридцяти житлових багатоповерхівках обласного центру. Потрібно їх у двадцять разів більше. Їхніми членами повинні бути не просто ініціативні люди, їм не завадить і трохи суто технічних знань та обізнаності у тому, як у цілому працює система комунальних послуг. «Винаходити велосипед» у вигляді будкомів-контролерів взагалі не знадобилося б, якби вся комунальна житлова нерухомість Херсона перейшла у відання організацій співвласників багатоквартирних будинків. Та, на жаль, цей процес триває надто вже кволо: протягом останніх п’яти років лише в третині висоток обласного центру господарі помешкань спромоглися створити ОСББ.