Учора Голова Верховної Ради України перебував з робочою поїздкою у Новограді-Волинському. Він узяв участь у конференції педагогічних працівників міста, вручив кращим освітянам відзнаки Верховної Ради.
Ми відсвяткували вже 20-ту річницю Незалежності України. І це ще раз підтверджує, що держава відбулася, вона буде. Питання лише в тому, якою вона буде. Наголосивши на цьому у своєму виступі серед педагогів, він нагадав, що світ переходить на інші пріоритети розвитку. Хімія, металургія тощо — це важливо, але ставку треба робити на знання, бо наше майбутнє залежатиме саме від цього. На жаль, продовжував він, освіта в нас — поле політичної боротьби. Починаючи з боротьби з міністром освіти і закінчуючи боротьбою навколо закону про освіту, у тому числі й вищу. В. Литвин зазначав, що не сприймає таких підходів, коли на перший план ставлять організаційні питання: хто ким керуватиме, хто кого призначатиме, хто кого сертифікуватиме і т. д. У центрі уваги має перебувати питання якості освіти, вона загалом по Україні падає. Домінує спрощений підхід. Мало говоримо про фундаментальні речі, зробили невиправдані акценти на модні спеціальності. Щоб підняти якість освіти, потрібне підвищення мотивації діяльності педагога. Рішення про 20-відсоткову надбавку з першого вересня — це фактично корегування на інфляційні процеси.
Кілька днів тому надійшли два проекти законів. Один — що закривати школу можна тільки за рішенням місцевого референдуму, хоча закон передбачає, що потрібне рішення територіальних громад. Ще один законопроект пропонує у 2013 році заборонити закривати школи. Щоб підняти якість освіти, треба подивитися, що для цього потрібно. Тільки на Житомирщині шкільні автобуси потрібні для дітей, які живуть за межею пішохідної доступності. Має бути так: приїжджає районне керівництво, запрошує батьків у комфортабельний автобус, вони їдуть і бачать, як обладнана та школа, куди возитимуть дітей, які там гарні педагоги, які створені умови і для першокласників, і для одинадцятикласників. Питання треба вирішувати тільки в такий спосіб. Інакше — конфлікт.
Педагоги вважають однією із складних проблему комп’ютерного забезпечення. Якщо брати офіційну статистику, то з’ясовується, що в сільській місцевості краще, як у міській. Відповідно — 97,8 і 94 відсотки. Але коли подивитися, що це за комп’ютери і на скількох дітей припадає один комп’ютер, то дитині треба місяць стояти в черзі, щоб попрацювати.
Недостатньою є комп’ютерна підготовка вчителів.
Система морального заохочення і стимулювання, порушив питання В. Литвин, за недостатнього матеріального забезпечення повинна використовуватися краще.
Складна ситуація склалася з дошкільними дитячими закладами. В Україні їх відвідує тільки 36 відсотків дітей. У черзі на влаштування до цих закладів перебуває 100 тисяч малюків. Повернути дитсадок назад — це проблема із проблем, особливо якщо врахувати, що дошкільні заклади мали свою територію, земельні ділянки, їх приватизували спритні люди. Тепер розробляється відповідна державна програма, щоб розв’язати цю проблему. По Україні тільки 40 відсотків дітей охоплено закладами позашкільної освіти. Значна частина цих закладів є платними, і не завжди батьки можуть дозволити собі віддати туди дітей.
28 жовтня відбудеться всеукраїнський з’їзд працівників освіти. Володимир Литвин запропонував педагогам з Новограда-Волинського подавати свої пропозиції.
Під час перебування у Новограді-Волинському В. Литвин оглянув експонати Музею історії медицини, створеного в територіальному медичному об’єднанні, та відкрив десятий Всеукраїнський турнір з футболу імені С. Круликовського.
Олексій КАВУН.
Житомирська область.
***
Для України важливі не стільки кошти від Міжнародного валютного фонду, скільки позитивний сигнал, що наша країна здійснює необхідні реформи і перетворення.
Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в інтерв’ю журналістам у п’ятницю у м. Новоград-Волинський (Житомирська область).
Відповідаючи на запитання, В. Литвин зазначив, що не вбачає проблеми у перенесенні візиту місії МВФ в Україну на кілька місяців. «Я не бачу трагедії в тому, що перенесено, чи відкладено, чи відтерміновано приїзд місії МВФ в Україну. Думаю, більш детальна інформація буде від наших переговірників — міністра фінансів і міністра енергетики», — сказав керівник парламенту.
До того ж, на думку В. Литвина, для України важливі не так кошти від МВФ, «які не витрачаються, а лежать на відповідних рахунках», як позитивний сигнал від Фонду, що Україна рухається в напрямі необхідних реформ і перетворень. «І це дозволить Україні працювати з іншими світовими фінансовими інституціями», — додав він.
У цьому контексті Голова Верховної Ради нагадав, що невдовзі парламент має розглянути ряд уточнень технічного характеру до закону про пенсійну реформу, після чого він буде направлений на підпис Президенту України.
Крім того, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає малоймовірним підтримку парламентом проекту постанови про проведення дострокових виборів київського міського голови та міської ради Києва.
В інтерв’ю він назвав проект відповідної постанови, зареєстрованої народним депутатом Володимиром Яворівським (фракція «БЮТ-«Батьківщина»), «політичним кроком».
«Це політичний крок, який оформлений відповідним проектом постанови, він має право на життя, як законодавча ініціатива народного депутата України», — сказав В. Литвин, висловивши думку, що цей документ не буде ухвалений з огляду на «правові, політичні та інші моменти, про які сьогодні не варто говорити».
Голова Верховної Ради наголосив, що нині немає потреби у проведенні дострокових виборів у столиці: «Місто сьогодні працює, введено в дію багато об’єктів, проводиться величезна робота. Якби місто не працювало, можна було б ухвалювати якісь рішення».
Прес-служба Верховної Ради України.