Днями заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зустрівся з учасниками Форуму української молоді діаспори. Під час спілкування він розповів про план роботи парламенту на наступній сесії та окреслив найбільш резонансні законопроекти, які планують розглянути.

Зокрема, переконаний заступник глави парламенту, у вересні-жовтні найбільша дискусія розгорнеться навколо виборчого законодавства. Адже поданий до Венеціанської комісії проект закону — це повернення до змішаної системи, де половина народних депутатів обирається в мажоритарних округах, а інші — за партійними списками. Поки проти такої системи, за його словами, виступають «БЮТ- «Батьківщина», значна кількість «НУ—НС» і КПУ. «Як представник опозиції кажу, що ми побоюємося такої виборчої системи. В мажоритарних округах дуже важко перемагати людям, які мають позицію, переконання і не мають адмінресурсу та грошей», — зазначив парламентарій.
Нині, на його думку, партії не здатні забезпечити або не хочуть провести внутрішньодемократичний професійний відбір людей. Відповідаючи на запитання про можливість представляти у парламенті українську діаспору, народний обранець підкреслив, що без громадянства України ідея представлення у Верховній Раді українців, котрі проживають за межами країни, є нереальною.
Натомість М. Томенко порадив молодим людям, які цікавляться законодавчою діяльністю, співпрацювати з українськими молодіжними організаціями в цьому напрямку. Він зазначив: у парламенті ніхто не заперечуватиме, якщо на рівні експертного органу, який залучатиметься під час обговорення законопроектів, зокрема, між першим та другим читанням або на етапі їх реєстрації, з’явиться інституція з молодих закордонних українських юристів, політологів чи економістів.
Водночас заступник Голови Верховної Ради скептично ставиться до ідеї створення міністерства або державного інституту, який опікуватиметься питаннями діаспори. Він вважає, що насамперед на громадському рівні треба забезпечити пряму комунікацію в Україні та поза її межами, а не через чиновників визначати фінансування певних проектів.