Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин упродовж дев’ятої сесії парламенту шостого скликання планує опрацювати близько 30 проектів законодавчих актів.

Зокрема, до розгляду у другому читанні заплановано підготувати законопроект про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Документом пропонується викласти у новій редакції чинний закон з аналогічною назвою, визначити права і обов’язки іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні, встановити порядок їх в’їзду та виїзду з країни тощо.

Згідно із проектом іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, як і українські громадяни, крім випадків, встановлених Конституцією, законами та міжнародними договорами України. Законопроектом пропонується визначити, що іноземці та особи без громадянства є рівними перед законом незалежно від ознак раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак. Окрім того, документ встановлює, що такі люди зобов’язані неухильно додержуватися Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей, інтереси суспільства та держави.

Також до другого читання готується проект закону про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Законопроектом пропонується врегулювати відносини у сфері оформлення, видачі та обміну, продовження строку дії та вилучення документів, що підтверджують особу, громадянство України та її спеціальний статус (паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення водія, посвідчення застрахованої особи, картка мігранта, дозвіл на працевлаштування).

Крім того, у комітеті триває підготовка до парламентських слухань: «Етнонаціональна політика: здобутки та перспективи», які мають відбутися у жовтні 2011 року, та комітетських слухань: «Практика застосування та ефективність реалізації положень Закону «Про попередження насильства в сім’ї» у листопаді цього року.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.