Першокласники, які не відвідували дитсадок, у першій рік свого шкільного життя хворітимуть майже удвічі частіше за решту однолітків. Це стосується і малюків, які у вересні вперше підуть до дитячого садочка. Батькам таких дітей потрібно підготуватись морально. 

Імунологи запевняють: за перший рік відвідин садка дитина може перехворіти 5—6 разів. Зазвичай на лікарняний малюків «списують» банальні респіраторні інфекції. Та щоб вони минули без ускладнень, організм дитини все ж має бути підготовленим. Правила — старі і добре відомі кожному, принаймні теоретично. Збалансоване харчування, спортивне навантаження, правильний розпорядок дня та одяг, підібраний відповідно до температурного режиму. Це допоможе зміцнити організм малюка, переконує головний дитячий імунолог Києва Алла Волоха.

Готувати малюка до відвідин організованого дитячого колективу (дитсадка, школи) потрібно від народження.

— Це має бути певний стиль життя. Дитині потрібно збалансовано харчуватися, мати правильний розпорядок дня, умови проживання (чисте, вологе, прохолодне повітря). Правильно одягатися — носити достатній мінімум одежі. Вона не повинна жахатися найменшого протягу. Загартовування має також йти у комплексі. Але немає таких чудодійних вітамінів, крапель чи пігулок, які повністю захистять малюка від захворювань.

Проте, переконує імунолог, у тому, що дитина починає хворіти, немає нічого особливого. Радше виняток — якщо малюк не чхає чи не кахикає у перший рік свого перебування в колективі. До того ж захворювання певною мірою навіть корисні. За словами лікарки, вони стимулюють дозрівання імунної системи. І наступного року організм впевненіше протистоятиме вже знайомій інфекції. Хоча, звичайно, бувають виняткові випадки. Якщо дитина хворіє часто, серйозно і з ускладненнями, лікарі можуть порадити, принаймні на певний час, відмовитись від відвідин школи чи дитсадка.

Утім найкраща профілактика — обмеження спілкування із хворими. Щоправда, цього правила останнім часом рідко дотримуються і батьки, і співробітники дитячих садочків. В ідеалі — «дитина має одужати перед тим, як наступного разу піти до садочка. Це має статися не раніше, ніж через тиждень від початку захворювання», — каже А. Волоха. Крім того, за її словами, не варто забувати і про вакцинацію від грипу. Це, мовляв, є ефективним захистом від захворювання. І зробити це бажано напередодні епідемії. Орієнтовний період: кінець вересня — початок жовтня.