Учора Прем’єр-міністр України Микола Азаров взяв участь у розширеному засіданні колегії Міносвіти, на якому заявив, що навчальні заклади на сто відсотків не готові до початку занять. На підтвердження своїх слів він розповів про столичну школу, в якій побував напередодні.

— Методом лотереї ми вибрали школу, і що виявили? Що дах протікає, плитка обвалюється, що в їдальні — не зовсім якісне харчування... Це що, стовідсоткова готовність? — запитав він.

Крім того, глава уряду зазначив, що підготовка дитини до першого вересня занадто дорого обходиться батькам, і висловив переконання, що з українського ринку потрібно витісняти китайську продукцію для школярів, але тільки за рахунок якісних товарів вітчизняного виробництва.

Також Прем’єр-міністр пообіцяв протягом двох років ліквідувати черги до дитячих садків і в майбутньому підвищити оклад учителям.

— Ми усвідомлюємо те, що сьогоднішній рівень оплати педагогів ще не відповідає тому рівню, який треба платити педагогам, і це одна із причин того, що в школах — дефіцит молодих фахівців, — сказав М. Азаров.

Разом з тим прем’єр додав, що зарплата вчителів підвищуватиметься залежно від темпів розвитку економіки, і нагадав, що з першого вересня їм буде встановлено надбавку до зарплати у розмірі 20% окладу.