Літо минає. А ситуація з вакцинами, схоже, так і не стабілізувалася.

— Востаннє нам пощастило зробити другу АКДП на початку червня. Тоді ми одержали останню вакцину, яка була в наявності в нашій поліклініці. Усе літо телефонувала до поліклініки дізнатися, коли можна провести третє планове щеплення. Сьогодні в черговий раз у реєстратурі почула різке «ні» на моє запитання. Напевно, їх уже дістали такими зверненнями, — каже киянка Марина Л. Вона оформляє дворічну дочку в ясла.

Ще на початку літа вітчизняне МОЗ офіційно визнало дефіцит вакцин для проведення щеплень дітям в Україні. Пояснили його порушенням графіка закупівель препаратів. Тоді порадили батькам чекати. Мовляв, необхідні тендери проведено, вакцини на 108 млн. грн. закуплено й ось-ось вони з’являться в медзакладах. У період очікування навіть приватні клініки не завжди могли гарантувати вакцинальні послуги.

Нині у Міністерстві охорони здоров’я України «Голосу України» повідомили: повноцінна вакцинація дітей відновиться восени. Мовляв, до кінця жовтня всі регіони мають бути повністю забезпечені вакцинами. Визнають: календар щеплень порушено. Але розроблено новий.

Що робити батькам, діти яких ідуть в ясла чи в перший клас? Ну, по-перше, ніде в законодавстві не зазначено, що без щеплень дитину не візьмуть у дитячий дошкільний чи навчальний заклад. Але на практиці довідки таки вимагають. Тому МОЗ сьогодні веде активне листування з Міносвіти з проханням дозволити дитячим установам до стабілізації ситуації з вакцинами приймати малят, у яких немає всіх необхідних щеплень.