Футбол. Ліга Європи. Стиковий раунд. Матчі у відповідь. 25 серпня.
Як і очікувалося, без втрат не обійшлося. З дистанції зійшли «Дніпро» і «Карпати». Надто велику фору вони дали своїм суперникам у перших матчах. А от вдома вони грали інакше. Дніпряни навіть виграли. Однак надолужити згаяне було вже дуже складно.
Натомість українське тріо — «Динамо», «Ворскла» і «Металіст» — вийшло до групового турніру. І це особливо приємна подія.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Літекс» (Болгарія, Ловеч). 1:0. Гол: Мілевський, 74. Перший матч — 2:1.
«Динамо»: Шовковський, Сілва, Хачериді, Юссуф (Попов, 53), Бетао, Єременко, Вукоєвич, Ярмоленко (Аруна, 80), Алієв (Гармаш, 76), Мілевський, Ідейє. Тренер — Юрій Сьомін.
«Літекс»: Барівьєра, Занєв, Онанга, Жоссе, Янєв, Мірасема (Джерманович, 80), Кодо (Тодоров, 66), Георгій Міланов, Ілья Міланов, Цветков (Флорес, 61), Бодуров. Тренер — Любослав Пєнєв.
Вилучено Жоссе, 77 (друге попередження).
Рефері — Стюарт Еттвелл (Англія).
Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 8 000 глядачів. 20 градусів.
Як і тиждень тому в Болгарії, вдома кияни знову переграли «Літекс». Але на грі динамівців знову позначилася відсутність ряду провідних виконавців. Зокрема, Шевченка, Гусєва, Михалика...
А тут ще й гості не полишили надії на успіх. І їх можна було зрозуміти. Перевага «Динамо» була хиткою. Тож,  чом би не поборотися, не спробувати врятувати ситуацію? Лише після забитого м’яча у динамівців мов камінь з плечей звалився. А тут ще й вилучення у «Літекса» надало додаткову перевагу господарям. І вони створили кілька моментів, та не реалізували жодного. Утім, як би там не було, а результат кияни здобули позитивний — двічі перемогли.
— Ми задоволені підсумком, — сказав після зустрічі Юрій Сьомін, — бо вийшли до групового турніру Ліги Європи. Для нас був досить нервовий початок зустрічі. «Літекс» мав два моменти біля наших воріт. Але потім ми володіли ініціативо і заслужено виграли.
— Чому Діакате не було навіть у заявці?
— Він переходить до іспанської «Гранади». Причини? По-перше, є сімейні обставини. По-друге, на цій позиції найближчим часом має знову виступати Тарас Михалик. Отож для Діакате могло не знайтися місця в складі. Тому рішення про його перехід до «Гранади» було доречним.
Прокоментував Юрій Павлович і відмову словака Вайсса переходити до «Динамо»: «Швидше за все, перехід Вайсса до нас зірвався. І з ініціативи гравця. Але якщо у футболіста не лежить душа до «Динамо» (Київ), то який сенс його вмовляти?»
«Динамо» (Румунія, Бухарест) — «Ворскла» (Україна, Полтава). 2:3. Голи: Янузі, 36, Торже, 43, Баранник, 72, 78, Тукудян, 90. Перший матч — 1:2.
«Динамо»: Балгадряну, Зі Дьябат, Коне, Мунтяну, Скарлатаке (Стойка, 47), Ганя, Бакай (Тукудян, 54), Торже (Казаку, 84), Денчулеску, Рус, Моці. Тренер — Лівіу Чеботаріу.
«Ворскла»: Долганський, Матвєєв, Даллку, Краснопьоров, Безус (Оберемко, 47), Маркоські, Кривошеєнко, Янузі, Селін, Чеснаков, Ребенок (Громов, 82). Тренер — Микола Павлов.
Рефері — Сіріл Циммерманн (Швейцарія).
Бухарест. Стадіон «Динамо». 15 000 глядачів. 32 градуси.
Полтавчани дуже нас порадували. Вони виявилися стійкими, мужніми спортовцями і відмінними футболістами. Нема чого гріха таїти. Після мінімальної перемоги «Ворскли» в першому матчі їй передрікали складний матч у Бухаресті. А підопічні Миколи Павлова і не збиралися на легку прогулянку. Натомість вони були максимально зібрані і мали відмінну концентрацію. Це і дозволило їм диктувати умови, забивати і наполегливо йти до мети.
— На установці сказав підопічним, що спека — це ще один супротивник, — розповів Микола Петрович. — Але і суперник знаходиться в однакових умовах з нами. Після перерви за рахунку 1:1 ми випустили Оберемка, котрий зміцнив наші позиції в центрі поля. А молодий Баранник, котрий вийшов на заміну, поставив дві важливі крапки. Тому неодмінно піду до президента клубу просити підвищити йому зарплату...
«Сошо» (Франція) — «Металіст» (Україна, Харків). 0:4. Голи: Соса, 6, Крістальдо, 10, 40, Тайсон, 51. Перший матч — 0:0.
«Сошо»: Рішер, Коршіа, Перкі (Пейберн, 61), Карлао, Соже, Ногейра, Анен, Будебуз, Мартен (Руде, 54), Мікарі (Пріва, 41), Маїга. Тренер — Мегмед Баздаревич.
«Металіст»: Горяїнов, Вільягра, Папа Гуйє, Торсільєрі, Пшеничних, Едмар, Торрес, Соса (Валяєв, 65), Гав’єр, Фініньо (Тайсон, 46), Крістальдо (Девич, 73). Тренер — Мирон Маркевич.
Вилучений Ногейра, 80 (друге попередження).
Рефері — Едуардо Ітуральде Гонсалес (Іспанія).
Сошо. Стадіон «Огюст Боналі». 8 739 глядачів. 24 градуси.
Харків’яни просто молодці! До речі, вони і в Харкові мали вигравати. Але доля від них тоді відвернулася. Головне, що вони не полишали вірити у кінцевий успіх. І у Франції наша команда продемонструвала відмінний футбол — агресивний і злагоджений. Це й призвело до перемоги з великим рахунком.
«Карпати» (Україна, Львів) — ПАОК (Греція, Салоніки). 1:1. Голи: Лукас, 45 (п), Балафас, 55. Перший матч — 0:2.
«Карпати»: Богатинов, Федецький, Борха, Балажіц, Ощипко, Ткачук, Голодюк (Кравченко, 34), Худоб’як, Кристобаль (Пачеко, 74), Лукас, Батиста (Копаловець, 67). Тренер — Олег Кононов.
ПАОК: Крешич, Етто, Малезас, Балафас, Ліно, Лазар (Цукалос, 88), Аріас, Георгіадіс, Фотакіс, Віейрінья (Салпінгідіс, 83), Атанасіадіс (Робер, 90). Тренер — Ласло Болоні.
Вилучено Федецького, 69 (друге попередження).
Рефері — Фредді Фотрель (Франція).
Львів. Стадіон «Україна». 20 000 глядачів. 23 градуси.
У цьому поєдинку з’явилася інтрига, коли на останній хвилині першого тайму львів’яни відкрили рахунок. Попереду було достатньо часу, щоб забити бодай ще раз. Але не судилося. Навпаки, одразу після відпочинку греки встановили рівновагу. І завдання «Карпат» стало практично нездійсненним.
«Дніпро» (Україна, Дніпропетровськ) — «Фулгем» (Англія, Лондон). 1:0. Гол: Шахов, 24. Перший матч — 0:3.
«Дніпро»: Лаштувка, Інкум, Мандзюк, Чеберячко (Ротань, 57), Денисов (Стринич, 57), Боатенг, Кравченко, Жуліано, Шахов, Коноплянка, Калинич. Тренер — Гуанде Рамос.
«Фулгем»: Шварцер, Бейрд, Г’юз, Гангеланд, Йон-Арне Ріїзе (Бріггс, 22), Дафф, Сідвелл, Мерфі, Демпсі (Етугу, 79), Дембеле (Касамі, 71), Джонсон. Тренер — Мартін Йол.
Рефері — Том-Гаральд Гаген (Норвегія).
Дніпропетровськ. «Дніпро-Арена». 12 750 глядачів. 22 градуси.
Дніпропетровці залишають змагання з піднятими головами. Адже вони зіграли гідно, здобули перемогу. Щоправда, вона не забезпечила вихід до наступного етапу Ліги Європи.
Моментів «Дніпро» створив достатньо, щоб здійснити неможливе. Однак господарів підвела погана реалізація. Не влучали Калинич, Коноплянка, Джуліано, котрі неодмінно мали забивати. Дніпряни показали, що вміють грати у якісний футбол, творчий, атакувальний. Однак в Англії наша команда, на жаль, поступилася з некоректним рахунком. І потяг, як кажуть, пішов...
У польоті Андрій Ярмоленко
 
Артем Мілевський завдав  переможного удару
Фото Андрія КРИМСЬКОГО.
В останню годину
Результати жеребкувань:  
Група А. «Тоттенгем» (Англія), «Рубін» (Росія), ПАОК (Греція), «Шемрок Роверс» (Ірландія).
Група B. «Копенгаген» (Данія), «Стандард» (Бельгія), «Ганновер» (Німеччина), «Ворскла» (Україна, Полтава)
Група C. ПСВ (Нідерланди), «Хапоель» (Ізраїль, Тель-Авів), «Рапід» (Румунія), «Легія» (Польща).
Група D. «Спортинг» (Португалія), «Лаціо» (Італія), «Цюріх» (Швейцарія), «Вацлуй» (Румунія).
Група E. «Динамо» (Україна, Київ), «Бешикташ» (Туреччина), «Маккабі» (Ізраїль, Тель-Авів), «Стоук Сіті» (Англія).
Група F. ПСЖ (Франція), «Атлетік» (Іспанія, Більбао), «Зальцбург» (Австрія), «Слован» (Словаччина).
Група G. АЗ (Нідерланди»), «Металіст» (Україна, Харків), «Аустрія» (Австрія), «Мальме»(Швеція).
Група H. «Брага» (Португалія), «Брюгге» (Бельгія), «Бірмінгем» (Англія), «Марібор» (Словенія).
Група І. «Атлетіко» (Іспанія, Мадрид), «Удінезе» (Італія), «Ренн» (Франція), «Сьон» (Швейцарія).
Група J. Шальке-04» (Німеччина), «Стяуа» (Румунія), «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа), АЕК (Кіпр).
Група K. «Твенте» (Нідерланди), «Фулгем» (Англія), «Оденсе» (Данія), «Вісла» (Польща).
Група L. «Андерлехт» (Бельгія), АЕК (Греція), «Локомотив» (Росія), «Штурм» (Австрія).