Останнім часом до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності надходять численні звернення від профспілкових організацій, застрахованих осіб, а також страхувальників стосовно затримки у фінансуванні на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам підприємств, проти яких порушено провадження у справах про банкрутство.

Як уже відомо, з 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. №2464 (далі — Закон №2464).

Зазначеним законом було внесено зміни до статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. №2240 (далі — Закон №2240), які змінили порядок фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення (допомоги з тимчасової непрацездатності, з вагітності та пологів, на поховання) застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Так, на виконання частини першої цієї статті правління Фонду постановою від 22.12.2010 р. №26 затвердило Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Порядок).

Зазначений Порядок набрав чинності з дня 

його опублікування 04.02.2011 р. в «Офіційному віснику України» №6, але поширюється на виплати, призначення яких здійснюється з січня 2011 року, в тому числі якщо страховий випадок настав до 

1 січня 2011 року, а нарахування допомоги здійснюється після 

1 січня 2011 року.

Новим Порядком затверджено форму заяви-розрахунку, що містить інформацію про нараховані страхувальником-роботодавцем застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами з урахуванням обов’язкових утримань (податок з доходів фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що утримуються із суми допомоги з тимчасової непрацездатності) та є підставою для здійснення фінансування таких страхувальників робочими органами відділень Фонду протягом десяти робочих днів після надходження заяви.

Оскільки законодавством не встановлено обмежень щодо періодичності та частоти подання заяв-розрахунків з метою забезпечення своєчасності страхових виплат відповідно до вимог статті 52 Закону №2240 (допомога з тимчасової непрацездатності, з вагітності та пологів виплачується у найближчий після призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати), такі заяви подаються страхувальниками в міру опрацювання документів, поданих застрахованими особами.

Страхувальнику-роботодавцю для зарахування страхових коштів, які надаються Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і можуть бути використані ним винятково для надання матеріального забезпечення застрахованим особам, необхідно відкрити окремий поточний рахунок у банку (або окремий рахунок для бюджетних установ).

Після надходження коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника останній зобов’язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення.

Водночас абзацом шостим статті 21 Закону №2240 визначено, що у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальника-роботодавця страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, повертаються до районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду, яка в подальшому забезпечує надання матеріального забезпечення застрахованим особам. Фінансування такого страхувальника виконавчою дирекцією відділення Фонду припиняється.

У зв’язку із унеможливленням робочими органами відділень Фонду здійснювати фінансування для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у разі виникнення страхових випадків, коли порушено провадження у справі про банкрутство страхувальника-роботодавця та з метою законодавчого врегулювання цього питання, Виконавча дирекція Фонду підготувала та відправила до Міністерства соціальної політики України відповідний законопроект для подальшого його внесення Кабінетом Міністрів України на розгляд до Верховної Ради України. Крім цього, законопроект Виконавчою дирекцією Фонду було надіслано до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

Відповідно до протокольного рішення від 6 липня 2011 року №68 народними депутатами України — членами Комітету з питань соціальної політики та праці 7 липня 2011 року було внесено на розгляд Верховної Ради України проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (щодо надання застрахованим особам матеріального забезпечення на підприємствах, проти яких порушено провадження у справах про банкрутство) за реєстраційним номером 8775.

Для надання можливості застрахованим особам, які працюють на підприємствах, проти яких порушено провадження у справах про банкрутство, реалізувати своє право на отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 16.06.2011 р. була прийнята постанова №36 «Про надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальників-роботодавців», якою передбачено, що до законодавчого врегулювання порядку надання матеріального забезпечення застрахованим особам у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальника-роботодавця, встановленого абзацом 6 частини 2 статті 21 Закону №2240, надання такого матеріального забезпечення здійснюється відповідно до Порядку №26.

Отже, для здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду таким підприємствам необхідно подати заяву-розрахунок до робочого органу відділення Фонду за місцем обліку в органі Фонду або за місцем обліку, зазначеним в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (для зареєстрованих після 01.01.2011 р.).

Після врегулювання на законодавчому рівні питання щодо фінансування підприємств, проти яких порушено провадження у справах про банкрутство, Виконавчою дирекцією Фонду в подальшому про це буде повідомлено.

За інформацією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.