Не офіційні заходи, а свято, влаштоване з народної ініціативи, стало головною цікавинкою у святкуванні Дня незалежності в Одесі.
На Потьомкінських сходах відбувся 3-й фестиваль вишиванок. Якщо в першому взяли участь 70 одеситів і гостей міста, то в нинішньому тих, хто хизувався в різнобарвних вишиванках, було далеко за 600 осіб. Вони вишикувалися на Потьомкінських сходах і, взявшись за руки, утворили живий ланцюг, що простягнувся від пам’ятника герцогу де Ришельє до морського вокзалу. Голова оргкомітету фестивалю вишиванок Олексій Чорний розповів, що представники української Книги рекордів Гіннесса зафіксували цього дня рекордний за кількістю людей живий ланцюг у національному одязі. Одягнув вишиванку і заступник голови Одеської облдержадміністрації Дмитро Волошенков. Одесити були просто вражені — уперше за 20 років керівний чиновник ризикнув на покладання вінків до пам’ятника Тарасу Шевченку прибути не в строгому офіційному костюмі, а у вишиванці.
Ну а сенсацією свята на Приморському бульварі став Володимир Путін, одягнений у вишиванку. Воскову фігуру російського прем’єра було розміщено на балконі готелю, з якого двійник Володимира Путіна вітав одеситів і гостей міста.
Незважаючи на рішення суду про заборону проведення різними політичними силами заходів, присвячених 20-й річниці незалежності, пікети й мітинги все-таки відбулися. Конфліктів із правоохоронними органами в опозиційних політичних партій не було.