Святкування 20-ї річниці Незалежності України у столиці розпочалося подячним молебнем, що його відслужили в Києво-Печерській лаврі. Участь у ньому взяли Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Президент Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров, глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, представники органів влади, релігійні діячі. Перші особи держави поклали квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку, Михайлу Грушевському та Святому Володимиру, взяли участь в урочистому зібранні, яке відбулося в палаці «Україна».

 

«Історія не щадила наш народ. Декілька століть поспіль Україну ділили державні кордони, саме її ім’я прагнули стерти з обличчя Землі. Однак український народ не тільки вижив, не тільки не розчинився в історичних буревіях, але й зберіг і розвинув свої культуру та ідентичність, нарешті збудував державу», — сказав Президент на врочистому зібранні біля пам’ятника Святому Володимиру «Благословенна і єдина Україна».

Глава держави закликав пам’ятати також і про те, що не раз українці втрачали свою державність, коли гетьмани та гетьманчики починали сваритися і ділити між собою українську землю, захищаючи свої егоїстичні інтереси. Проте він висловив упевненість: «Дякуючи нашому народу і виваженій державній політиці, Україні вдається уникнути кривавих внутрішніх конфліктів та зберігати соборність. Упевнений, так буде й надалі!».

Тим часом те, що відбувалося протягом дня в центрі Києва, по праву можна назвати наймасштабнішим святкуванням за всю історію Незалежності: чотири сцени, 10 тематичних ігрових локацій, понад 2500 учасників святкових програм з усіх областей. Концерти, конкурси краси, нагородження переможців спортивних ігор, інтерактивні ігри для дітей та їхніх батьків, музичний марафон та ще багато цікавого відбувалося цього дня у столиці. Завершилося свято грандіозним феєрверком.

Щоправда, Майдан був не лише святковим, а й політичним. Опозиційні партії скликали віче. Говорили не лише про владу, а й про себе, про те, що не зробили для країни. За словами заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, якщо подивитися на цифри досліджень, то абсолютна більшість українців вважають себе патріотами. Але водночас, зауважив він, у нас забагато теоретичних і мало дієвих патріотів.

Святковий концерт  з нагоди 20-ї річниці Незалежності  у палаці «Україна».

Вл. інф.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.